Klinik materyallerden izole edilen candida albicans suşlarında SAP genlerinin araştırılması
Investigation of SAP genes in candida albicans strains isolated from clinical materials
  1. Tez No: 369765
  2. Yazar: MURADİYE YARAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAL CEVAHİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: C. albicans, SAP, biyofilm, asit proteinaz, C.albicans, SAP, biofilm, acid proteinase
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
IX ÖZET Klinik Materyallerden İzole Edilen Candida albicans Suşlarında SAP Genlerinin Araştırılması Dr. Muradiye YARAR Candida türleri; normal flora üyesi olmakla birlikte, fırsatçı patojenler olarak çevresel ve bireysel koĢulların konak aleyhine geliĢtiği durumlarda, hafif yüzeyel enfeksiyonlardan ağır sistemik enfeksiyonlara kadar çeĢitli klinik tablolara yol açabilmektedirler. Candida enfeksiyonlarının patogenezinde konak savunma sisteminin yanı sıra, patojene ait çeĢitli virülans faktörleri de rol almaktadır. Candida türlerine ait virülans faktörleri arasında; hif oluĢumu, toksinlerin salınımı, fenotipik ve genotipik değiĢim gösterebilmeleri, dimorfizm, adezinler, asit proteinaz gibi enzimlerin üretimi ve biyofilm oluĢturması sayılabilir. Candida türleri içersinde en sık izole edilen tür C. albicans türüdür. Bu çalıĢmada laboratuvarımızdaki çeĢitli klinik örneklerden izole edilen C. albicans suĢlarında, biyofilm oluĢumu ve proteinaz aktivitesinin fenotipik yöntemlerle araĢtırılması, aynı zamanda genotipik yöntemle SAP genlerinin varlığının ortaya konması ve bu virülans faktörleriyle SAP genleri arasındaki bağlantının incelenmesi amaçlanmıĢtır. Ocak 2012-Ocak 2013 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık AraĢtırma ve Uygulama Merkezi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda çeĢitli klinik örneklerden izole edilmiĢ ve C. albicans olarak tanımlanmıĢ 140 C. albicans suĢu çalıĢmaya dahil edilmiĢtir. SuĢlardaki biyofilm oluĢumunun araĢtırılmasında modifiye tüp aderans, Kongo kırmızılı beyin kalp infüzyon agar (KKBKI) ve modifiye mikroplate yöntemi kullanılmıĢtır. Candida suĢlarının salgısal asit proteinaz aktivitelerini saptamak için %1'lik sığır serum albumin agar (SSAA) kullanılmıĢtır. SAP1-10 genlerinin varlığı PCR yöntemi kullanılarak araĢtırılmıĢtır. ÇalıĢmaya alınan 140 C. albicans suĢunda, KKBKI agar yöntemiyle %51.4 oranında, modifiye tüp aderans yöntemiyle %63.6 oranında ve modifiye mikroplate yöntemiyle %87.9 oranında biyofilm varlığı saptanmıĢtır. SSAA ile suĢların %92.9'unda asit proteinaz aktivitesi varlığı saptanmıĢtır. C. albicans suĢlarında PCR yöntemiyle ise %65 oranında SAP1, %82.9 oranında SAP2, %77.9 oranında SAP3, %79.3 oranında SAP4, %13.6 oranında SAP5, %81.4 oranında SAP6, %82.9 oranında SAP7, %40 oranında SAP8, %38.6 oranında SAP9 ve %36.4 oranında SAP10 varlığı saptanmıĢtır. Toplam 4 suĢta (%2.8) tüm X SAP genlerinin varlığı aynı anda izlenmiĢtir. 10 suĢta ise (%7.1) hiçbir SAP genine rastlanmamıĢtır. Bu çalıĢmada en sık SAP1,2,3,4,6 ve SAP7 genlerine rastlanmıĢtır. Candida suĢlarının virülans faktörlerinin ve ilgili virülans genlerinin belirlenmesinin, Candida türleri ile oluĢan enfeksiyonların patogenezini açıklamada önemli katkılar sağlayacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
XI SUMMARY Investigation of SAP genes in Candida albicans strains isolated from clinical materials Dr. Muradiye Yarar Although Candida species are a member of the normal flora, they may lead to various clinical conditions as mild superficial infections, and severe systemic infections as opportunistic pathogens when environmental and individual conditions hinder the host. Various virulence factors of the pathogen also play a role in the pathogenesis of Candida infections beside the defense system of the host. The virulence factors of Candida species include hypha formation, toxin release, display of phenotypical and genotypical changes, dimorphism, adesines, production of enzymes like acid proteinase and biofilm formation. C. albicans is the most frequently isolated Candida species. In this study, it was aimed to investigate biofilm formation and proteinase activity using phenotypical methods in C. albicans strains isolated from various clinical samples in our laboratory, in addition to demonstrating the presence of SAP genes using genotypical methods, and to investigate the correlation between these virulence factors and SAP genes. A total of 140 C. albicans strains, which were isolated from various clinical samples in the Microbiology Laboratory of Pamukkale University Medical School Research and Training Center between January 2012 and January 2013, were included in the study. The modified tube adherence, the Congo red brain heart infusion agar (CRBHI) and the modified microplate method were used for the investigation of biofilm formation. 1% bovine serum albumin agar (BSAA) was used to investigate the secretory acid proteinase activities of Candida strains. The presence of SAP1-10 genes was investigated using the PCR method. In 140 C. albicans strains included in the study, the presence of biofilm was detected at a rate of 51.4% with the CRBHI agar method, at a rate of 63.6% with the modified tube adherence method and 87.9% with the modified microplate method. Acid proteinase was detected in 92.9% of the strains with BSAA. SAP1 was detected at a rate of 65%, SAP 2 at a rate of %82.9, SAP3 at a rate of %77.9, SAP4 at a rate of %79.3, SAP5 at a rate of %13.6, SAP6 at a rate of %81.4, SAP7 at a rate of %82.9, SAP8 at a rate of %40, SAP9 at a rate of %38.6, and SAP10 at a rate of %36.4 in C. albicans strains using the PCR method. The presence of all XII SAP genes was observed concurrently in a total of 4 strains (2.8%). In this study, SAP1, 2, 3, 4, 6 and 7 genes were detected most frequently. We consider that determination of the virulence factors and related virulence genes in Candida species will significantly contribute to explaining the pathogenesis of the infections developing with Candida species.