Milli takım gelişim kamplarına katılan güreşçilerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme destek ürünü kullanma durumlarının incelenmesi
Exami̇nation on nutritional habits and nutrition supplements' usage of elite wrestlers
  1. Tez No: 369766
  2. Yazar: MİNE KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL TÜRKÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma Milli Takım Gelişim Kamplarına Katılan güreşçilerin beslenme alışkanlıklarını ve beslenme destek ürünü kullanma durumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek üzere literatür taraması yapılarak araştırmanın problemine ilişkin bilgilere yer verilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında FİLA faaliyet programında yer alan 2014 yılı Dünya şampiyonası hazırlık kamplarında bulunan 67 Yıldız, 63 Genç ve 50 Büyük olmak üzere toplam 180 elit güreşçiye anket uygulanmıştır. Güreşçilerin beslenme alışkanlıklarını ve beslenme destek ürünü kullanma durumlarını belirlemek için Göktaş'ın (2010) aktif milli sporcuların beslenme alışkanlıkları ve beslenme destek ürünü kullanmayı incelemesinde kullandığı ölçekten yararlanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 15.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların kişisel bilgi değişkenleri (kategori, spor yaşı, eğitim durumları vb.) frekans ve yüzde dağılımları bulunarak tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır. Elde edilen verilerin karşılaştırılmasında Ki-kare ve T testi kullanılmış ve sonuçların anlamlı olup olmadığı alfa 0,01 ve 0.05 düzeyinde tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda; güreşçilerin beslenmelerine dikkat ettikleri, sporda başarılı olmak için beslenmenin önemini bildikleri, çok az kısmının öğün atladığı, sıvı tüketimine dikkat ettikleri ve de büyük bir kısmının beslenme destek ürünü kullanmadığı, kullananların çoğunluğunu ise greko-romen stildeki güreşçiler olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Güreş, Beslenme Alışkanlığı, Beslenme Destek Ürünü
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the nutritional habits and usage of nutrition supplements of wrestlers who joined to national team camps. Literature review was conducted to realise this aim and the information related to the question of this research was included in this thesis. A questionnaire administered to 180 elite wrestlers including 67 cadet, 63 junior and 50 senior wrestlers. The scale, which Göktaş (2010) had used for examining the usage of nutrition supplement products and nutritional habits, was used to determine wrestler's nutritional habits and nutrition supplement products usage. SPSS Statistics 15.0 software was used to evaluate the data. The descriptive statistics were achieved by getting frequency and percentage distributions according to the questionnaire respondents' individual data variables. Chi-square and t-Test were used for the comparison of achieved data and the meaningfulness of the results were determined at 0,011 and 0,05 alpha level. Consequent to this study it was found out that; the wrestlers pay attention to their nutrition, they are aware of the importance of nutrition for succession on sports, very little of them skip meals, they all pay attention to liquid consumption and they mostly do not use nutrition supplements, the group that use supplements are commonly are Greco-Roman wrestlers. KeyWords: Wrestling, Nutritional Habits, Nutrition Supplements