Yaşlılarda desfluran ve total intravenöz anestezilerinde neostigmin ve sugammadeksin karşılaştırılması
Comparison of neostigmine and sugammadex following desflurane and total intravenous anesthesia in the elderly
- Tez No: 369782
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Desfluran, TİVA, neostigmin, sugammadex, geriatrik anestezi, kognitif fonksiyon, Desflurane, TIVA, neostigmine, sugammadex, geriatric anesthesia, cognitive functioning
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 65 yaş üzeri yaşlı hastalarda uygulanan desfluran ve total intravenöz anestezilerinde (TİVA) neostigmin ve sugammadeksin anesteziden derlenme ve kas gücüne etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Etik Kurul onayı ile hastalardan bilgilendirilmiş onam formu alınarak gerçekleştirildi. ASA I-III statüsünde olan, öngörülen cerrahi süresi 150 dakikayı aşmayan, 65 yaş üzeri 80 hasta çalışmaya dahil edildi. Basit rasgele yöntemle randomize edilen hastalar dört gruba ayrıldı. Birinci grup TİVA+sugammadeks grubu (Grup I), ikinci grup TİVA+neostigmin grubu (Grup II), üçüncü grup desfluran+sugammadeks grubu (Grup III) ve dördüncü grup ise desfluran+neostigmin grubu (Grup IV) olarak isimlendirildi. TİVA solüsyonu, 100 ml izotonik içine 260 mg propofol, 1,3 mgr remifentanil ve 50 mg lidokain kullanılarak hazırlandı. Anestezi indüksiyonunda tüm hastalara tiyopental 5-7 mg/kg, rokuronyum 0,5 mg/kg intravenöz olarak uygulanarak endotrakeal entübasyon sağlandı. Grup I ve Grup II'ye oksijen (%33) + azot protoksit (%67) + TİVA ile anestezi idamesi sağlandı. Grup III ve Grup IV e oksijen (%33) + azot protoksit (%67) + desfluran ile anestezi idamesi sağlandı. Anestezi uygulamasının sonlandırılmasında son cilt dikişi atılırken dört grupta da TİVA, desfluran ve N2O kesilerek %100 oksijene geçildi. Nöromusküler blok seviyesi train-of-four (TOF) stimulasyon ile monitorize edildi. Ameliyat sırasında TOF ölçümleri yapılarak TOF 3 değeri elde edildiğinde 0.1-0.2 mg/kg ek rokuronyum yapıldı. Cerrahi sonunda TOF 2 değerine ulaşıldığında Grup I ve Grup III'e sugammadeks (2 mg/kg) yapılırken, Grup II ve Grup IV'e ise neostigmin (50 µg/kg) ve atropin (20 µg/kg) uygulandı. Bütün gruplarda TOF oranının 0,9'a ulaşma süresi değerlendirildi. Anestezi derinlik monitörizasyonu frontopariyetal bölgeye yerleştirilen Bispektral indeks (BİS) sensörünün bispektral indeks monitörü ile bağlantısı sağlanarak gerçekleştirildi. Anestezi süresince anestezik ajan konsantrasyonları BİS 40-60 olacak şekilde ayarlandı. Anesteziden derlenme Modifiye Aldrete Skoru (MAS) ile değerlendirildi. Sonuç: Yaşlı hastalarda desfluran ya da TİVA ile oluşturulan genel anestezide dekürarizasyon amacıyla kullanılan neostigmin ya da sugammadeks uygulandığında anestezi tipiyle ilişkili olmaksızın sugammadeksin sinir-kas ileti bloğunun derlenme süresini anlamlı şekilde azalttığı, ayrıca TİVA uygulanan olgularda solunumun geri döndüğü ve ekstübasyon sırasındaki BIS düzeylerinde daha yüksek değerlere yol açtığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to compare the effects of neostigmine and sugammadex on the post-anesthesia awakening and muscle strength following desflurane and TIVA anesthesia applied to patients older than 65 years of age. Materials and Methods: This study is accomplished after obtaining informed consent forms from patients and with the approvals of the Ethics Committee and the Anesthesiology and Reanimation Department of the Cukurova University Medical Faculty. 80 patients above 65 years of age, having an ASA status between 1 to 3 and with a predicted operation time not exceeding 150 minutes were included to the study. Patients randomized with simple indiscriminate methodology were divided into four groups. The first group received TIVA+sugammadex (Group –I), the second group received TIVA+neostigmine (Group –II), the third group received desflurane+sugammadex (Group –III) and the fourth group received desflurane+neostigmine (Group –IV), respectively. TIVA solution was prepared using 260 mg of propofol, 1.3 mg of remifentanil and 50 mg of lidocaine dissolved in 100 ml's of isotonic solution. For anesthesia induction, all patients were applied thiopental (5-7 mg/kg) and rocuronium (0.5 mg/kg) intravenously and endotracheal entubation was provided. Perpetual stage of anesthesia was achieved with combination of oxygen (33%)+ nitrogen protoxide/nitrous oxide (67%) and TIVA in Group-I and Group-II. Perpetual anesthesia was achieved with combination of oxygen (33%)+ nitrogen protoxide/nitrous oxide (67%) and desflurane in Group-III and Group-IV. For terminating the anesthesia procedure, patients were switched to oxygen (100%) after cessation of TIVA, desflurane and N2O while the last skin sutures were closured. The neuromuscular block level was monitored by the train-of-four (TOF) stimulation. Additional rocuronium (0.1-0.2 mg per kg) was given when TOF value reached 3 during measurements of TOF throughout the operation. At the end of the surgery, when a TOF value of 2 was achieved, sugammadex was applied (2 mg/kg) to the Group-I and –III and neostigmine (50 µg/kg) and atropine (20 µg/kg) were applied to the Group-II and IV, respectively. Monitorization of the depth of anesthesia was accomplished by providing the connection of the bispectral index (BIS) sensor positioned on the frontotemporal region with the bispectral index monitor. Anesthesic agent concentrations were adjusted to arrange BIS values between 40 to 60. Awakening from anesthesia was evaluated by the modified Aldrette Scor (MAS). Conclusion: It is concluded that when neostigmine or sugammadex were applied for decurarization after general anesthesia with desflurane or TIVA in elderly patients, sugammadex significantly reduced the recovery time of the neuromuscular block independent of the anesthesia type, spontaneous respiration recovered in TIVA-applied cases and caused higher BIS levels during extubation.