Farklı katarakt tiplerinde çeşitli vizüel fonksiyonlar
Various visual functions in different cataract types
  1. Tez No: 369781
  2. Yazar: SİBEL BİNGÖLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK REHA ERSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Katarakt, kontrast duyarlılık, kamaşma, pupil çapı, Cataract, contrast sensitivity, glare, pupil diameter
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Farklı Katarakt Tiplerinde Çeşitli Vizüel Fonksiyonlar Amaç: Farklı katarakt tiplerinde kontrast duyarlılık ve glare kontrast duyarlılık testlerinin fonksiyonel görme üzerindeki etkisini ve erken kataraktın tanısında yararlılığını incelemek amaçlandı. Materyal ve Metod: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniği'nde Eylül 2013-Mart 2014 tarihleri arasında, normal poliklinik muayenesi esnasında katarakt tespit edilen, başka oftalmolojik hastalığı olmayan hastalara tam oftalmolojik muayene,“ CSV 1000 Kontrast Duyarlılık Testi(Vector Vision)”ile kontrast duyarlılık ve glare kontrast duyarlılık testleri;“CSO Sirius”topografi ve ön segment analiz cihazı ile pupilografi testi yapıldı. Hastaların görme düzeyleri,yaş ve cinsiyetleri değerlendirildi. Çalışma prospektif olarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 78 hastanın 114 gözü alındı. Hastaların 38'i kadın, 40'ı erkek idi. Hastaların ortalama yaşı 65,8±8,7 idi. Katarakt tiplerinin dağılımına bakıldığında gözlerin % 28,1'inde arka subkapsüler katarakt (ASKK), % 7,9'unda santral 3mm'nin etkilenmediği kortikal katarakt (KK), % 9,6'sında santral 3mm'nin etkilendiği kortikal katarakt (KK+) ve % 54,4'ünde nükleer senil katarakt(NSK) tespit edildi. ortalama düzeltilmiş görme keskinliği (DGK) 0,3±0,2 seviyesindeydi. Katarakt tiplerine göre bakıldığında ortalama DGK ASKK grubunda 0,3±0,2, NSK grubunda 0,4±0,3, KK+ grubunda 0,2±0,1, KK grubunda 0,4±0,2 düzeyindeydi. Tüm gruplarda glare kontrast duyarlılık skorları, kontrast duyarlılık skorlarına göre anlamlı düşük bulundu. Tüm gruplar arasında ise ASKK grubunda diğer gruplara göre kontrast duyarlılık ve glare kontrast duyarlılık düzeyleri ileri derecede anlamlı düşük saptandı. Hastaların fotopik ve mezopik pupil çapları kaydedildi. Pupil çapları, kontrast duyarlılık ve glare kontrast duyarlılık testleri ile karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Kontrast duyarlılık testleri, fonksiyonel görme performansı hakkında klinik olarak anlamlı bilgi sağlayabilir ve katarakt hastalarının fonksiyonel olarak anlamlı görme bozukluğunu saptamak için klinik değerlendirmeye dahil edilebilirler.
Özet (Çeviri)
Various Visual Functions In Different Cataract Types Purpose: Research contrast sensitivity and glare contrast sensitivity testing in patients with different cataract types and its functional visual and impact on the usefulness in the diagnosis of early cataract. Materials and Methods: During the time September 2013 to March 2014,78 patient applied to Cukurova University Faculty of Medicine Department of Eye Diseases Center,who cataract detected and with no another pathology.We made complete ophthalmologic examination,“CSV 1000 Contrast Sensitivity Test (Vector Vision)”and contrast sensitivity and glare contrast sensitivity tests,“CSO Sirius”pupilograf with topography and anterior segment analyzer test.Visual acuity, age and sex were evaluated. Results: 114 eyes of 78 patients were enrolled in the study. 38 patients were female and 40 were male. The mean age of patients was 65.8 ± 8.7. Cataract types When the distribution of eyes 28.1% in the posterior subcapsular cataract (PSC), 7.9% in the central 3mm unaffected cortical cataract (CC), and 9.6% in the central 3mm is affected cortical cataract (CC +) and 54.4% nuclear senile cataract (NSC) were detected. The average corrected visual acuity (CVA) was 0.3 ± 0.2 level. With respect to the type of cataract PSC average 0.3 ± 0.2 in the group, NSC group 0.4 ± 0.3, CC+ 0.2 ± 0.1 in the group, 0.4 ± 0.2 in CC. In all groups glare contrast sensitivity scores were significantly lower than contrast sensitivity. Among all groups, PSC group compared to other groups in glare contrast sensitivity levels lower than contrast sensitivity and it is highly significant. Photopic and mesopic pupil diameter of the patients were recorded and compared with glare contrast sensitivity and contrast sensitivity testing was no significant difference between the groups. Conclusion: Contrast sensitivity testing can provide information about functional visual performance and determine clinically significant visual impairment in cataract patients and it can included in the clinical evaluation.