Perkütan nefrolitotomi operasyonu yapılan hastaların preoperatif ve postoperatif homosistein düzeylerinin karşılaştırılması
Comparision of homocysteine levels preoperative and postoperative in patients who underwent percutaneous nephrolithotomy
- Tez No: 369786
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Perkütan Nefrolitotomi, Homosistein, GFR, Percutaneous Nephrolithotomy, Homocysteine, GFR
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Perkütan Nefrolitotomi Operasyonu Yapılan Hastaların Preoperatif ve Postoperatif Homosistein Düzeylerinin Karşılaştırılması Amaç: Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda plazma homosistein düzeyi artar. Çok sayıda çalışma plazma homosistein konsantrasyonunun böbrek fonksiyonunun en önemli belirleyicilerinden biri olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada böbrek taşı olan hastalarda yapılan perkütan nefrolitotomi ve plazma homosistein ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Perkütan nefrolitotomi planlanan böbrek taşı tanılı 23 hasta preoperatif 24. saat ve postoperatif 48. saat ile postoperatif 3. ay değerlendirildi ve analiz kan örnekleri alındı. Bulgular: Çalışmamızda preoperatif dönemde plazma homosistein ortanca değeri 15,8 umol/L (6,6-28,5), 48. saat plazma homosistein ortanca değeri 15,9 umol/L (8,7-45,6) ve 3. ay plazma homosistein plazma ortanca değeri 8,5 umol/L (4,5-21,4) idi. Postoperatif 3. aydaki plazma homosistein düzeyleri preoperatif ve postoperatif 48. saat düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük olduğu saptanmıştır. Sonuçlar: Böbrek taşı tedavisinde altın standart olan perkütan nefrolitotomi operasyonu sonrasında plazma homosistein düzeyinin operasyon öncesinden daha düşük değerlere indiği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Comparision of Homocysteine Levels Preoperative and Postoperative in Patients Who Underwent Percutaneous Nephrolithotomy Introduction: Plasma homocysteine level increases in patients with chronic renal failure. Numerous studies have demonstrated that kidney function is one of the most important determinants of plasma homocysteine concentration. In this study we aimed to evaluate the relationship between the plasma homocysteine levels and percutaneous nephrolithotomy for patients with renal stones. Material and Methods: Twentythree patients with renal stones who underwent percutaneous nephrolithotomy were evaluated at 24. hours preoperative , 48 hours and 3 months postoperative. Blood samples were analyzed. Results: We calculated mean levels of plasma homocysteine preoperative at 24. hours as 15.8 umol/L (6.6-28.5 umol/L) and postoperative at 48 hours as 15.9 umol/L (8.7-45.6umol/L) and postoperative at 3. months 8,5 umol/L (4,5-21,4 umol/L). We determined that the levels of homocysteine postoperative at 3 months were significantly lower than the levels preoperative at 24 hours and postoperative at 48 hours. Conclusion: After percutaneous nephrolithotomy as the gold standart treatment of renal stones, plasma homocysteine levels decreased to lower levels than preoperative levels.