Ankara'da performans sporu yapan yüzme sporcularının yüzmeye başlama nedenleri ve beklentilerinin belirlenmesi
The reasons of begining swimming and expectations of swimmers who do the performance sport in ankara
  1. Tez No: 369803
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Swimming, performance, expectation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
1. ÖZET ANKARA'DA PERFORMANS SPORU YAPAN YÜZME SPORCULARININ YÜZMEYE BAŞLAMA NEDENLERİ VE BEKLENTİLERİNİN BELİRLENMESİ Bu araştırmanın amacı, Ankara'da performans sporu yapan yüzme sporcularının yüzmeye başlama nedenleri ve beklentilerinin cinsiyet ve eğitim değişkenleri arasında farklılıkların olup olmadığını araştırmaktır. Araştırmanın çalışma evrenini Ankara'da ulusal yarışlara katılan 14-16 yaş kategorisinde sporcusu olan 4 kulüpten kadın ve erkek olarak rastgele seçilen 97 yüzme sporcusu oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan anket, Sunay ve Saracaloğlu' nun 1997 yılında Türk sporcularına uyguladıkları çalışmadan alınmış olup; yüzme sporunu seçme nedenleri, yüzme sporu ile profesyonel olarak uğraşma nedenleri ve yüzme sporundan beklentiler olmak üzere 3 bölüm ve 29 sorudan oluşmaktadır. Anketin geçerlik ve güvenirliği .89 olarak hesaplanmıştır. 5'li Likert tipine göre derecelendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT THE REASONS OF BEGINING SWIMMING AND EXPECTATIONS OF SWIMMERS WHO DO THE PERFORMANCE SPORT IN ANKARA The purpose of the research was to investigate of the reasons of begining swimming and expectations of swimmers who do the performance sport in Ankara and to compare differences between sex and education level. Selected random 4 clups and 97 proffessional swimmers in Ankara province of the operation of the survey which have Sunay and Saracaloğlu (1997). This survey which has high reliability (.89) consists of 3 section and 29 questions about reasons of begining swimming and expectations of swimmers. The scope of this research, swimmers, It vas used the survey form. Demographic characteristics of swimmers according to the views of relationships have been cross-checked with tables and p=0.05 level of significance was considered and calculated with student t test. An analysis of the research is conducted by using computer programs in SPSS 15.0. It has found that differences between sex and education levels of reasons of begining swimming and expectations of the in some parts of the survey.