Verminöz pnömonili koyunlarda indüklenebilir nitrik oksit sentaz (iNOS) protein eksprasyonunun immunohistokimyasal olarak belirlenmesi
Inducible nitric oxide synthase (iNOS) protein expression in sheep with verminos pneumonia
- Tez No: 369828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kılkurtları, Verminöz (paraziter) Pnömoni, Histopatoloji, İmmunohistokimya, Lungworms, Verminous Pneumonia, Histopathology, iNOS, İmmunohistochemistry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Hekimliği Bölümü
- Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
BORAK M. Verminöz Pnömonili Koyunlarda İndüklenebilir Nitrik Oksit Sentaz (iNOS) Protein Ekspresyonunun İmmunhistokimyasal Olarak Belirlenmesi, YYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Patoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van 2013. Koyun pnömonileri ülkemizde ve dünyada her yaştaki koyunlarda görülen ve önemli ekonomik kayıplara yol açan bir hastalıktır. Ülkemizde koyun ve keçilerin en yaygın görülen akciğer hastalıklarından biri akciğer kıl kurtlarının sebep olduğu paraziter verminöz bronkopnömonilerdir. D. filaria, Protostrongylus spp., M. capillarisve C. ocreatus gibi akciğer kılkurtları hem hayvanların gelişimi ve sağlığını, hem de insanların sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmada akciğer kılkurtlarının sebep olduğu verminöz pnömonili akciğerlerin tespit edilmesi, makroskobik bulguların değerlendirilmesi, histopatolojik incelemenin yapılması ve iNOS yoğunluğunun Avidin-Biotin Peroksidaz Kompleks yöntem ile immunohistokimyasal (IHC) olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada Van Belediye Mezbahasında kesilen ve kesim sonrasında makroskobik incelemede caudo-ventral loblarda verminöz pnömoni bulguları gösteren 30 akciğer dokusu ve sağlıklı 5 adet kontrol akciğer dokusu incelendi. Verminöz pnömonili akciğerlerin histopatolojik incelenmesinde alveol, bronş ve bronşiyol lümenlerinde parazitin çeşitli gelişim aşamaları; larva ve yumurtaları ile musin, nötrofil ve hücresl debris belirlendi. İnteralveoler septal dokuda mononükleer hücre infiltrasyonları ve bağ doku artışı sonucu kalınlaşma ile duktus alveolarislerin fibromüsküler tabakasında hiperplazi, kan damarlarının ve bronşiollerin çevresinde lenfoid hiperplazi şekillenmişti. Bazı olgularda ise dıştan içe doğru bağ doku hücrelerinden oluşan kapsül, mononükleer hücre ve eozinofil lökositlerden oluşan yangısal hücre infiltrasyonu, yabancı cisim dev hücreleri ve en merkezde parazitlere ait kesitlerin yer aldığı paraziter granülomlar gözlendi. iNOS immunoreaktivitesi parazitlere yakın alveollerde bulunan makrofajlarda ve dev hücreleri ile bronş ve bronşiyol epitellerinde gözlendi. Sağlıklı 5 adet kontrol grubu akciğerde ise iNOS immunreaktivitesi çok hafif olarak ya da hiç gözlenmedi
Özet (Çeviri)
SUMMARY BORAK M. Inducible Nitric Oxide Synthase (iNOS) Protein Expression in Sheep with Verminous Pneumonia. YYU Institute of Health Sciences. Master?s Thesis, Department of Pathology, Van 2013. Sheep pneumonia is a disease which is common with the sheep at every age both in our country and around the world and causes a great extent of economic loss. One of the most common lung diseases with sheeps and goats in our country is the parasitic verminous bronkopneumonia that is caused by lung worms. Lungworm, D. filaria, Protostrongylus spp., M. capillaris and C. ocreatus effect both the growth and health of the animals and the health of people in a negative way. The present study aimed to examine the macroscopic findings, the histopathologic finding and to determine the iNOS expression by immunohistochemically (IHC) using Avidin-Biotin Peroxidase method in lung of sheep with verminous pneumonia. Fort this purpose, pneumonic lungs of 30 sheep that indicate verminous pneumonia findings in caudo-ventral lobs during macroscopic examination and control lung tissue of 5 healthy sheep were collected from slaughterhouses of Municipality of Van, Microscopic examination of the lungs with verminous pneumonia were revealed various growth stages of the parasites in bronchi and bronchioles lumens; the bronchi and bronchioles contained mixed adult worms, eggs, larvae, mucin, neutrophils, and celluler debris. The lumen of adjacent alveoli surrounding the parasites contained numerous macrophages, foreign body giant cells, eosinophils in the process of engulfing pieces and cellular debris. Their wall thickened by cellular infiltrations and increase of fibrous tissue. Granulamatous inflamatory reaction are present around mature parasites, eggs, or dead larvae that by composed of mononuclear cells mainly macrophages, foreign body giant cells, eosinophils, lymphocytes and a few plasma cells. iNOS immunoreactivity was observed in macrophages and body giant adjacent parasites and giant cells and bronchi, bronchioles epithelium. In 5 healthy control group lungs, however was either observed very slight INOS immunoreactivity or no INOS immunoreactivity.