Diyabetli ratlarda üzüm çekirdeği ekstraktının bazı enzim ve metabolitler üzerine etkisi
The effects of grape seed extract on the some enzyme and metabolites in diabetic rats
  1. Tez No: 369863
  2. Yazar: KIVANÇ İRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT MERT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: AOPP, Diabetes Mellitus, Elastaz, Kollajenaz, Rat, Üzüm Çekirdeği Ekstraktı, AOPP, Diabetes Mellitus, Elastase, Collagenase, Rat, Grape Seed Extract
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Irak K. Diyabetli Ratlarda Üzüm Çekirdeği Ekstraktının Bazı Enzim ve Metabolitler Üzerine Etkisi,Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya Anabilim Dalı, DoktoraTezi, Van, 2014. Bu çalışmada, üzüm çekirdeği ekstraktının diyabet üzerine olan etkisini, ayrıca elastaz ve kollajenaz gibi enzim aktiviteleri ile bazı biyokimyasal parametrelerdeki değişimlerin araştırılması amaçlanmıştır. Ağırlıkları yaklaşık 300-350 gr 7-8 haftalık 32 adet dişi Wistar cinsi Albino rat kullanıldı. Denekler rastgele seçilerek 4 gruba ayrıldı. I. grup kontrol grubu (n=8) intraperitoneal (i.p) yoldan 45 mg/kg tek doz serum fizyolojik enjekte edildi, II. grup diyabet grubu (n=8) ratlara 45 mg/kg tek doz streptozotosin (STZ) pH: 4.5 olan soğuk sitrat tamponu içinde çözdürülüp, i.p. yoldan uygulandı, III. grup üzüm çekirdeği ekstraktı grubu (n=8) üzüm çekirdeği ekstraktı intragastrik tüp ile ağız yoluyla 20 gün boyunca her gün verildi. (0.6 ml/rat) ve IV. grup ise diyabet+üzüm çekirdeği ekstraktı grubu (n=8) 45 mg/kg tek doz STZ yine aynı şekilde i.p. yoldan uygulandı. 72 saat sonra kuyruk veninden alınan kan örneklerinde glukoz düzeyleri saptandı. Açlık kan şekeri 250 mg/dl üzerinde olan ratlar diyabetli kabul edilip üzüm çekirdeği ekstraktı intragastrik tüp ile ağız yoluyla 20 gün boyunca her gün verildi (0.6 ml/rat). Deneme sonunda ratların kalplerinden kan örnekleri alındı. Elde edilen serumlar, elastaz, kollajenaz, glukoz, üre, total protein ve kolesterol analizlerinde, plazma ise AOPP analizinde kullanıldı. Glukoz, üre, total protein ve kolesterol analizleri otoanalizör ile, Vitamin C ve AOPP düzeyleri spektrofotometrik yöntemlerle, kollajenaz ve elastaz aktiviteleri ise ticari kit kullanılarak ELISA cihazında ölçüldü. Glukoz düzeyi diyabetlilerde 671 mg/dl iken diyabet+üzüm çekirdeği ekstraktı grubunda 335 mg/dl'a düştü. Yine üre, total protein benzer şekilde diyabet+üzüm çekirdeği ekstraktı gruplarında azaldı. Grupların glukoz, üre, kolesterol, total protein ve askorbik asit düzeyleri ortalamaları grup değişkeni açısından anlamlı bir farklılık gösterdi. Grupların AOPP düzeyleri farklılıkları arasındaki değişimde önem saptanamadı. Kollajenaz ve elastaz aktivitelerinde diyabetli grupta kontrole göre oluşan hafif derecedeki yükseliş diğer 2 grupta da gözlendi. Sonuç olarak; üzüm çekirdeği ekstraktının glukoz düzeyleri üzerine mükemmel bir şekilde düşürücü etki yaptığını, üre düzeylerindeki artışı engelleyerek, böbrek fonksiyonlarını düzenleyerek olası bir nefropatiyi bertaraf edebileceğini, diyabetteki albuminüri ve farklı yollarla oluşan protein kayıplarını tolere ettiğini, kolesterol değişiminin olduğunu ve AOPP üzerinde dikkati çeken bir etkisinin bulunmadığını, gerçekten önemle azalan Vitamin C düzeylerini artırdığını, kollajenaz ve elastaz üzerine inhibe edici etki oluşturmayıp aktivitelerini minimal düzey dalgalanmalar şeklinde değiştirdiğini söylemek mümkündür. Bu çalışma sonucunda saptanan bu olumlu etkileri ile üzüm çekirdeği ekstraktının diyabetli bireylerde kullanılmasının hastalığın prognozu açısından faydalı olabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Irak K, The effects of grape seed extract on the some enzymes and metabolites in diabetic rats. YYU Institute of Health Sciences, Ph.D Thesis in Department of Biochemistry, Van, 2014. In this study, the effect of grape seed extract on diabetes, as well as elastase and collagenase enzyme activities and the changes in some biochemical parameters were aimed to investigate. Weight of about 300-350g 7-8 weeks 32 female Wistar Albino rats were used. The subjects were randomly divided into 4 groups. I. Control group (n=8): single dose of saline was injected, intraperitoneally (i.p.) 45 mg/kg., II. Diabetic group (n=8) 45 mg/kg single dose of streptozotocin (STZ) pH: 4,5 dissolved in cold citrate buffer, was administered intraperitoneally (i.p.), III. Grape seed extract group (n = 8) grape seed extract was given orally every day with intra gastric tube for 20 days was. (0.6 ml/rat) IV. Diabetic+ grape seed extract groups (n=8) 45 mg/kg in the same way a single dose of STZ was i.p. administered after 72 hours blood samples were taken from tail vein and glucose levels were measured. Fasting blood glucose 250 mg/dl and over was accepted as diabetic rats and grape seed extract was given orally every day with an intragastrictube for 20 days (0.6 ml/rat). End of the experiment, blood samples were taken from the hearts of rats. The sera obtained were used for the elastase, collagenase, glucose, urea, total protein and cholesterol analysis, plasma was used in the analysis of AOPP. Glucose, urea, total protein and cholesterol analyzes were done with autoanalyzer, Vitamin C and AOPP levels were determined spectrophotometrically, collagenase and elastase activities were measured in ELISA using commercial kits. Glucose levels in diabetic rats was 671 mg / dl then was dropped to 335 mg / dl in the group of diabetes+ grape seed extract. Again, urea, total protein levels similarly decreased in diabetes+grape seed extract group by the effects of grape seed extract. The avarages of glucose, urea, cholesterol, total protein and ascorbic acid levels showed a significant difference in terms of group variables. No significant changes could be detected on the AOPP level differences between groups. The collagenase and elastase activity in the diabetic group compared to control had mild rises and this increases were also seen in the other two groups. As results; it is possible to say that grape seed extract had perfectly-lowering effect on glucose levels of diabetic rats, possibly neutralize nephropathy in diabetes preventing the urea level rises and by regulating renal function to tolerate the protein losses occurring by albuminuria and in different ways. Some changes were found in cholesterol levels but no significant effects on the AOPP levels and strongly increases of the vitamin C levels were shown that was reduced by diabetes. A clear inhibitory effects on collagenase and elastase activity were not dedected and activity changes with minimal fluctuations were recorded. In conclusion. detected by the positive effects of grape seed extracts, it may be useful to use for the prognosis of the disease in people with diabetes.