Toplum ruh sağlığı merkezlerinde takip edilen şizofreni hastalarında hastane yatışlarını belirleyen faktörler
The determinants of hospitalization in schizophrenia during follow-up period in community mental health centers
  1. Tez No: 369896
  2. Yazar: DİLEK SARIKAYA VARLIK
  3. Danışmanlar: UZMAN OYA GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Şizofreni, Hastane Yatışları, Community Mental Helth Center, Schizophrenia, Hospitalization Correspondence: [email protected]
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE TAKİP EDİLEN ŞİZOFRENİ HASTALARINDA HASTANE YATIŞLARINI BELİRLEYEN FAKTÖRLER Dr. Dilek SARIKAYA VARLIK AMAÇ: Şizofreni, kişilerin hastalık belirtilerinin alevlenmesi sonucu tekrar hastaneye yatmak durumunda kaldıkları, tam veya kısmi remisyonlarla seyreden kronik gidişli bir hastalıktır. Çalışmamızda Toplum Ruh Sağlığı Merkez'lerinde takibi yapılan şizofreni hastalarında, hastane yatışlarını belirleyen faktörlerin tespit edilerek toplum ruh sağlığı modelinin daha etkin bir biçimde yürütülmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmamıza Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde hizmet vermekte olan 3 Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde, DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre Şizofreni tanısı ile en az 6 aydır takibi yapılan 64 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 34'ü takip sürecinde hastane yatışı olan grupta, 30'u ise takip sürecinde hastane yatışı olmayan grupta yer almaktadır. Hastalara tanı amaçlı DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca sosyodemografik veri formu, Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği, İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği, Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği, Psikotik Bozukluğu Olan Hastalarda İlaç Tedavisine Uyumsuzluğu Değerlendirme Ölçeği, İşlevselliğin Genel Değerlendirilmesi Ölçeği ve Sosyal İşlevsellik Ölçeği hastalarla yüzyüze görüşülerek klinisyen tarafından doldurulmuştur. BULGULAR: Çalışmamızda yatışı olan hasta grubunda tekrarlayan özkıyım öyküsü ve depresif belirtiler, ilaç uyumsuzluğu, negatif belirtiler, evde tedavi uygulanması ve depo antipsikotik uygulaması anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Yatışı olmayan grubun ise işlevsellik ve içgörü düzeyleri anlamlı olarak daha iyidir. Yaptığımız lojistik regresyon analizinde ise oral tedavi uyumunun olmaması, adli öykünün olması, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi takibi öncesinde çok sayıda yatış öyküsünün olması ve merkeze başvuru sıklığının düşük olması, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi takibi altındaki hastalarda hastane yatışları için anlamlı düzeyde risk faktörü olarak bulunmuştur. SONUÇ: Tekrarlayan özkıyım öyküsü olan, adli öyküye sahip ve fazla sayıda hastane yatışı öyküsü olan hastalar hastane yatışları açısından riskli grup olarak değerlendirilmelidir. Buna ek olarak hastaneye yeniden yatışların önlenmesinde, hastaların içgörü ve işlevsellik düzeylerinin gelişmesi, tedaviye uyum oranlarının artması, depresif belirtilerin tedavi edilmesi ve daha sık aralıklarla ayaktan takiplerinin yapılmasının etkili olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE DETERMINANTS OF HOSPITALIZATION IN SCHIZOPHRENIA DURING FOLLOW-UP PERIOD IN COMMUNITY MENTAL HEALTH CENTERS Dr. Dilek SARIKAYA VARLIK AIM: Schizophrenia is a chronic disease with complete or partial remission, that people forced to rehospitalization as a result of symptom exacerbation. In our study we aimed to contribute the carrying out of community mental health model more effectively, by determining the factors of hospitalization in schizophrenic patients which followed up by community mental health centers. METHOD: 64 patients were enrolled in our study which were diagnosed as schizophrenia by DSM-IV-TR diagnostic criteria and followed up at least 6 months by one of three community mental health centers that depending on Bakirkoy Psychiatric and Neurological Diseases Training and Research Hospital. 34 patients were in the group with hospitalization and 30 patients were in the group without hospitalization during follow up period. Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders (SCID-I) was administered to the patients. In addition sociodemographic data form, Positive and Negative Syndrome Scale, Schedule for Assesing the Three Components of Insight, Calgary Depression Scale for Schizophrenia, in Patients with Psychotic Disorders Drug Treatment Compliance Rating Scale, Global Assessment Scale, Social Functioning Scale were filled by clinicians with face to face patient interviews. RESULTS: In our study, recurrent suicidal acts and depressive symptoms, medication non-adherence, negative syptoms, home visits to apply treatments and using depot antipsychotic treatment have been found significantly higher in the group which patients with hospitalization during follow up. And, functionality and insight scores were significantly higher in patients without hospitalization during follow up. Noncompliance to oral treatment, criminal history, multiple hospitalizations before community mental health center follow up and low frequency of contact were shown significant risk factors for hospitalization during community mental health center follow up by logistic regression analysis. CONCLUSİON: Patients with a history of recurrent suicidal acts, criminal incident and multiple hospitalizations should be considered at high risk for hospitalization. In addition, development of insight and social function, strong treatment adherence, treatment of depressive symptoms and more frequently performed outpatient follow up were thought to be effective to preventing hospitalizations.