Huzurevinde ya da yerinde yaşlanmayı tercih eden yaşlı bireylerde yaşadıkları çevre ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between quality of life for individuals who decide to stay in nursing home or ageing in place
  1. Tez No: 369943
  2. Yazar: SEHER SİNEM DÖRTER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, yaşam kalitesi, yaşlı sağlığı, Environment, quality of life, elderly health
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırma, huzurevinde ve evinde yaşayan bireylerin yaşadıkları çevrenin yaşam kalitesine etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı ve karşılaştırmalı bir çalışma olarak yapıldı. Araştırma, Şubat 2014-Nisan 2014 tarihleri arasında İstanbul Güngören Toplum Sağlığı Merkezine bağlı bir aile sağlığı merkezine kayıtlı olan ve İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı iki huzurevinde yaşayan araştırmaya katılmayı kabul eden, gönüllü, çalışma kriterlerine uygun olan 302 bireyin bilgilendirilmiş onamları alınarak gerçekleştirildi. Araştırma için İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan gerekli yazılı izinler ile Haliç Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar etik kurul onayı alındı. Araştırma verilerinin toplanmasında, araştırmacı tarafında oluşturulan 45 sorudan oluşan anket formu ile Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi değerlendirme ölçeği olan WHOQOL-Bref kullanıldı. Veriler SPSS (Statistical Package For Social Sciences ) for Windows 15.0 programı kullanılarak analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde, verilerin parametrik dağılıp dağılmama durumuna göre uygun χ² testleri ile, Mann Whitney U test ve Kruskal Wallis H testinden yararlanıldı. Araştırma verileri ile elde edilen sonuçlara göre; evinde yaşayan bireylerin psikolojik çevre, sosyal çevre ve kültürel çevrelerinden huzurevinde yaşayan bireylerden daha fazla memnun olduğu, ancak fiziksel çevrelerinden daha az memnun oldukları görüldü. WHOQOL-Bref ölçeği değerlendirmelerine göre; evinde yaşayan bireylerin fiziksel sağlık, psikolojik sağlık ve sosyal ilişkiler alanı puan ortalamaları huzurevinde yaşayan bireylerden daha yüksek, fiziksel çevre alanı puan ortalamaları ise daha düşük bulundu. 8 Araştırma sonuçlarına göre, evinde yaşayan bireylerin fiziksel çevreleri hariç, psikolojik, sosyal ve kültürel çevrelerinden huzurevinde yaşayan bireylerden daha memnun olduğu ve yaşam kalitesinin daha yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This research is designed as a descriptive and relationship exploring study which aimed at investigating the effects of living environment to the quality of life for individuals who live in nursing home or decide ageing in place. The research comprises 302 individuals who are recorded in a family health center which is connected to Istanbul Gungoren Community Health Center between February 2014 and April 2014. The participants who have been living in two nursing homes connected to Istanbul Family and Social Services Directory who accept to attend to the study, meet with the research criterias, and sign an informative consent form. Written permissons for the research were obtained from Istanbul Public Health Directory and Ministry of Family and Social Policies, while having ethics committee approval from Halic University Institue of Health Sciences. World Health Organisation Quality of Life Questionnaire (WHOQOL-Bref) and a data collection form designed by researchers which consist of 45 questions were used for data collection. SPSS 15.0 (Statistical Package For Social Sciences) for Windows program was used to analyse the data. In the evaluation of the data, considering the parametric distrubutions, Chi-square, Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests were used. In the results of the study, individuals who live in their homes are found to be more satisfied from their psychological, social and cultural environments than individuals who live in nursing homes. On the other hand it was seen that they were less satisfied from their physical environment. In accordance with the WHOQOL-Bref questionnaire, physical health, physchological health and social relations scores were found to be higher for individuals who live in their homes than individuals who live in nursing homes. Conversely, mean score for physical environment was found to be lower. 10 In conclusion, individuals who live in their homes were more satisfied from their psychologic, social and cultural environments, except physical environment. Also, the quality of life was higher in individuals who live in their homes.