Çocuklarda baş boyun bölgesinde lenfadenomegali ile başvuran vakaların etiyolojisi ile klinik izlem sonuçları
Etiology and clinical follow-up outcomes of children presenting with head and neck lymphadenopathy
- Tez No: 369980
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÜNÜVAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, lenfadenopati, malign, servikal, Cervical, child, lymphadenopathy, malign
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÇOCUKLARDA BAŞ BOYUN BÖLGESİNDE LENFADENOMEGALİ İLE BAŞVURAN VAKALARIN ETİYOLOJİSİ İLE KLİNİK İZLEM SONUÇLARI Amaç: Bu araştırmada amacımız, çocukluk çağında baş boyun bölgesinde lenfadenopati şikâyeti ile gelen hastaların prospektif izlemlerini yapmak, lenfadenopatilerin etiyolojilerini araştırmak, klinik özelliklerini belirlemek ve malignite için risk faktörlerini ortaya koymaktır. Hastalar ve Yöntem: Çalışma grubu 01.01.2013-01.04.2014 tarihlerinde baş boyun bölgesinde lenfadenomegali şikâyeti nedeniyle polikliniğine başvuran 18 yaş altında olan hastalardan oluştu (yaş 79,4±46,7 ay). Çalışma %65,6'sı (n=143) erkek, toplam 218 olgu ile yapıldı. Öykü, fizik muayene, lenfadenopatiye ait özellikler kaydedildi. Klinik olarak gerek duyulan vakalardan EBV, CMV, Parvovirüs-B19, Mikoplazma pneumoniae serolojileri, lenf bezi ultrasonografisi ve lenf bezi biyopsisi yapıldı. Vakalar 8 hafta izlendi. Klinik ve laboratuvar testlerin benign ve malign ayırımındaki tanısal etkinlikleri değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 212'sında benign (% 97) lenfadenopati saptanırken, 6 sında (% 2,75) ise malignite vardı. Malignite grubunda lenf bezinin boyutunun 30 mm'den yüksek olması, lastik kıvamında olması, eşlik eden organomegalinin(hepatosplenomegali) olması, B semptomlarının olması, izlem sonucunda büyümesi, trombositopeni eşlik etmesi, serum CRP ve LDH değerlerinin yüksek olması, ultrasonografide lenf bezi hilusunun izlenememesi olarak öne çıktı. Ürik asit düzeyinin malignite üzerine etkisinin Odds oranı 1,7 (%95 CI:1,1-2,5) ve lökopeni olmasının malignite üzerine etkisinin Odds değeri 35,2 (%95 CI:2,1-584,7) kat fazla olarak saptandı. Sonuç: Ayrıntılı öykü, fizik muayene, basit laboratuvar tetkikleri tanıyı yönlendirmede yeterli olmakla birlikte izlem sonucunda büyüme malignite için önemli risk faktörü olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ETIOLOGY AND CLINICAL FOLLOW-UP OUTCOMES OF CHILDREN PRESENTING WITH HEAD AND NECK LYMPHADENOPATHY Objectives: Our aim in this study is to carry out prospective follow-up, investigate etiologies of lymphadenopathies, assess clinical characteristics and identify risk factors of malignancy in patients who presented with lymphadenopathy at head and neck region during childhood. Patients and methods: Children who presented with head and neck lymphadenopathy between January 2013 and October 2013 were included in this study. Study group consisted of patients under 18 years of age (age: 79,4±46,7 months) who applied to the department with complaints of lymphadenopathy at head and neck region between 01.01.2013 and 01.10.2014. Study was carried out with 218 cases of which 65.6% (n=143) are men. Patient history, physical examination findings and features related with lymphadenopathy were noted. EBV, CMV, Parvovirus B-19, Mycoplasma Pneumoniae serologies, lymph node ultrasonography and lymph node biopsy were performed in cases in which these examinations were clinically necessary. Cases were observed for 8 weeks. Diagnostic efficacy of clinical and laboratory tests in distinguishing benign and malign disease were evaluated. Findings: Benign lymphadenopathy was detected in 212 patients (97%) and in 6 patients (2.75%) malignity was present. Lymph node volume greater than 30 mm, tire consistence, concomitant organomegaly, presence of B symptoms, extension through follow-up(hepatosplenomegaly), concomitant thrombocytopenia, high serum CRP and LDH values, unclear lymph node hilus in ultrasonography were prominent. Odds ratio of efficacy of uric acid level to malignancy was detected as 1,7 (95% Cl: 1,1-2,5) and Odds value of efficacy of presence of leucopenia to malignancy was 35,2 (95% Cl: 2,1-584,7) Results: Detailed patient history, physical examination findings, basic laboratory tests are adequate in orientating diagnosis and in result of follow-up extension was thought to be important risk factor for malignancy.