Nefrotik sendromlu çocuklarda serum asimetrik dimetilarginin (ADMA) düzeyleri ve kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişki
The relationship between serum asymmetric dimethylarginine (ADMA) levels and cardiovascular risk factors in children with nephrotic syndrome
- Tez No: 369992
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ EMRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nephrology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nefrotik sendrom, ateroskleroz, ADMA, karotis IMK, Nephrotic syndrome, atherosclerosis, ADMA, carotis IMT
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Nefrotik sendrom (NS), çocukluk yaş grubunun sık görülen böbrek hastalıklarından biri olup ödem, masif proteinüri, hipoalbuminemi ve hiperlipidemi ile karakterizedir. Pediatrik yaş grubunda aterosklerotik risk faktörlerinin araştırıldığı çalışmalar nadirdir. Bu çalışmanın amacı, nefrotik sendromlu çocuklarda eski ve yeni kardiyovasküler risk faktörlerini değerlendirmektir. Hastalar ve yöntem: Çalışmaya nefrotik sendrom tanısı almış 41 hasta (25 erkek, 16 kız) ve kontrol grubu olarak 33 sağlıklı çocuk dahil edidi (17 erkek, 16 kız). Hastaların demografik ve antropometrik özellikleri, biyokimyasal testleri, serum homosistein, serum ADMA ve ultrasonografik karotis intima-media kalınlığı (IMK) ölçümü değerlendirildi. Nefrotik sendromlu hastalar, NS tanısı almış, steroid tedavisi ile remisyona girmiş ve steroid tedavisi kesilmiş olanlar (n=18), NS tanısı almış, steroid tedavisi ile remisyona girmiş ve steroid tedavisi devam edenler (n=11) ve aktif proteinürisi olanlar (n=12) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Bulgular: Nefrotik sendromlu hastaların ortalama yaşı 9,2±4,2 yıl (3,5-17,8), kontrol grubunun ortalama yaşı 10,3±3,2 yıl (3-15,8) idi. Nefrotik sendromlu hastalar ve kontrol grubu arasında cinsiyet, yaş, vücut ağırlığı, boy, VKI ve sistolik kan basıncı açısından istatistiksel olarak fark yoktu (p>0.05). Nefrotik sendromlu hastalarda, sistolik kan basıncı SDS, diyastolik kan basıncı ve diyastolik kan basıncı SDS ortalama değerleri kontrol grubundan yüksekti. Nefrotik sendromlu hastalar ve kontrol grubu arasında serum ADMA düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (0,197±0,218 umol/L ve 0.178±0.106 umol/L). Serum homosistein seviyeleri ve IMK ölçümü açısından iki grup arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p>0.05). Nefrotik sendromlu hastalarda diyastolik kan basıncı ve diyastolik kan basıncı SDS ile karotis IMK ölçümü arasında pozitif bir ilişki saptandı. Ayrıca Grup 3'te serum total kolesterol ve LDL Kolesterol ile serum ADMA düzeyleri arasında pozitif bir ilişki gösterildi. Sonuç: Bulgularımız nefrotik sendromlu hastalarda kardiyovasküler hastalık açısından artmış risk olmadığını gösterdi. Nefrotik hastalar yine de bu risk faktörleri açısından uzun bir süre izlenmelidir, çünkü bu risk özellikle sık relapsı olan veya tedaviye cevapsız hastalarda sonraki yıllarda gelişebilir.
Özet (Çeviri)
Nephrotic syndrome is a frequent disease during childhood characterized by proteinuria, edema and hypoalbuminemia. In pediatric age group, studies investigating risk factors for atherosclerosis are rare. The aim of this study is to evaluate the traditional and new risk factors for the development of atherosclerosis in children with nephrotic syndrome (NS). Patients and methods: 41 children with nephrotic syndrome (25 males, 16 females) and 33 healthy children (17 males, 16 females) were included in the study. Patients demographic and anthropometric characteristics, biochemical tests, serum homocysteine, serum asymmetric dimethylarginine (ADMA) and ultrasonographic measurement of carotid intima-media thickness (CIMT) were assessed. The study subjects were divided into three groups: group 1: steroid-free remission (n=18), group 2: steroid-induced remission, stil on steroid therapy (n=11), group 3: active proteinuria (n=12). Results: Mean age of the patients was 9,2±4,2 years (3,5-17,8 years), mean age of the control group was 10,3±3,2 years (3-15,8 years). Two groups were similar for age, sex, weight, height, body mass index and systolic blood pressure (p>0.05). Systolic blood pressure SDS, diastolic blood pressure, and diastolic blood pressure SDS were significantly higher in nephrotic children than controls. There were no significant differences in ADMA levels between the patient and control groups (0,197±0,218 umol/L vs 0.178±0.106 umol/L). Serum homocysteine and CIMT measurements were not different between the two groups (p>0.05). There was a positive correlation between diastolic blood pressure, and diastolic blood pressure SDS and carotid IMT measurement in patients with nephrotic syndrome. In additon, in group 3, a positive correlation was shown between serum levels of ADMA and serum total cholesterol and LDL cholesterol Conclusion: Our findings showed that patients with nephrotic syndrome do not have an increased risk for cardiovascular disease. Nephrotic patients should nevertheless be followed up for these risk factors for a long time because the risk may develop in later years especially in those frequently relapsing or unresponsive to therapy.