Multipl sklerozlu hastalarda borrelia burgdorferi antikorlarının araştırılması
Investigation of borrelia burgdorferi anibodies in patients with multiple sclerosis
  1. Tez No: 370045
  2. Yazar: NİLAY GÜÇLÜER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL ÖZEROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: B.burgdorferi, multipl skleroz, ELISA, western blot
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Ixodes cinsi kene ve Borrelia burgdorferi varlığında gelişen Lyme hastalığı ülkemizde bildirimi zorunlu hastalıklar arasında olmayıp, seroprevelansına yönelik çok az sayıda veri bulunmaktadır. Çalışmamızda benzer nörolojik semptomlar ile seyreden Lyme ile multipl skleroz (MS) hastalıklarının hekimler tarafından ayrımının yapılması gerektiğine dikkat çekmek amaçlandı. Bu amaçla on dört aylık periyotta üniversitemiz hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı MS polikliniğine başvuran 100 hastadan serum örneği alarak öncelikle ELİSA yöntemi ile B.burgdorferi IgM ve IgG pozitifliğini saptadık. B.burgdorferi IgM pozitifliği 100 hastadan 8'inde (%8) saptanırken IgG antikorları 100 hastadan 2'sinde (%2) saptandı. Western blot yöntemi ile yapılan doğrulama testinde IgM pozitifliğinin 3 (%3) hastada olduğu IgG pozitifliğinin ise (%2) değişmediği görüldü. Yapılan istatistiksel analizlerde bağımsız değişkenler olan yaş, cinsiyet, meslek grubu, kene öyküsü, ECM varlığı, ağrı ve MS yılı sonuçları ile ELISA ile western blot sonuçları arasında istatistiksel açıdan elde edilen sonuçlarda anlamlı bir farklılığın oluşmadığı saptandı. Çalışmamızda IgM antikorlarına ait ELISA testinde pozitif çıkan sonuçlar western blot yöntemi ile doğrulandığında 5 adet yanlış pozitiflik saptanmıştır. Fakat bu durum çalışmanın değişkenleri ile kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa yol açmamıştır (p>0,05). B.burgdorferi pozitif saptadığımız numunelerde sifiliz pozitifliğine rastlamadık. B.burgdorferi IgG değişkenine göre 0-10 yıl ve 11 yıl ve üzerindeki sürelerde MS hastası olanlar arasında anlamlı farklılık bulundu ve p değeri 0.03 olarak hesaplandı. Sıra ortalamaları dikkate alındığında 0-10 yıldır MS hastası olanların B.burgdorferi IgG antikorlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Western blot yöntemi ile ELISA yöntemi karşılaştırıldığında tüm elde edilen sonuçlar arasında anlamlı bir fark görülmemiştir (p > 0,05). Sonuç olarak; tedavi edilebilir bir hastalık olan Lyme hastalığının nörolojik bulgular görülen hastalıklar düşünüldüğünde her ne kadar az sayıda hastada pozitif saptansa dahi klinisyen tarafından göz önünde bulundurulması gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Lyme disease develope in the presence of both Ixodes ticks and B.burgdorferi. In our country Lyme isn't among the notifiable diseases and very few data are available for seroprevalence. In our study we aimed to determine between Lyme and multiple sclerosis that have similar neurological symptoms by doctors was to draw attention to the need to differentiate. For this purpose,in the fourteen-month period, serum samples from 100 MS patients who were the under observation department of Neurology at the university hospital and first examined B.burgdorferi IgM and IgG positivity by ELISA method. B.burgdorferi IgM positivity in 8 of 100 patients (8%) and IgG in 2 of 100 patients (2%) were detected. Western blot confirmatory test performed with 3 of 8 IgM (3%) positive patients, while IgG positivity (2%) didn't change. Statistical analyzes based on arguments that are age, gender, occupation group, tick bite history, presence of ECM, pain and MS disease duration with the results by differences ELISA and western blot unchanged statistical result. In IgM ELISA result confirmed by western blot method and 5 false positive results found but statistically significant differences were'nt found (p>0.05). The samples that found positive screened for syphilis and any samples were positive for syphilis. According to B.burgdorferi IgG variant; period of 0-10 years and 11 years above, there were no significant differences between the MS patients that were found as p values calculated 0.03. Considering as average of 0-10 years with MS, B.burgdorferi IgG antibodies is observed to be higher. Western blot and ELISA method comparision results didn't differ (p>0.05). As a result; although small number of patients were positive a treatable Lyme disease, should be considered by clinicians that has given neurological findings, believe that.