Multipl sklerozlu hastalarda nöromüsküler rehabilitasyon ve Johnstone basınç splintlerinin denge ve koordinasyon üzerine etkisinin araştırılması
Investigate the effects of neuromuscular rehabilitation and Johnstone pressure splints on balance and coordination in the treatment of patients with multiple sclerosis
- Tez No: 48880
- Danışmanlar: PROF.DR. AYFER SADE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Denge ve koordinasyon, Multipl skleroz, Denge ve koordinasyon eğitimi, Johnstone tekniği
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Bu çalışma, MS'li hastalarda nöromüsküler rehabilitasyon ve bu yönteme ilave olarak Johnstone basınç splintleri uygulamasının denge ve koordinasyon üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. H.Ü. Nöroloji Anabilim Dalı'nda teşriisi konularak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Nörolojik Rehabilitasyon Ünitesi'ne başvuran hastalardan iki grup oluşturulmuştur. Birinci gruba nöromüsküler rehabilitasyon yöntemleri, ikinci gruba ise bu yönteme ilave olarak Johnstone basınç splintleri uygulanmıştır. Herbir grup onüçer olgudan meydana gelmiş ve haftada 3 gün olmak üzere toplam 4 hafta boyunca tedavi uygulanmıştır. Bu süre sonunda elde edilen sonuçlar tedavi öncesi, sonrası ve gruplar yönünden değerlendirilmiştir. Araştırmamız sonucunda; birinci gruptaki olguların duyu ve kas testi değerleri, anterior denge, portüral salınım, tek ayak üzerinde durma süresi, destek yüzeyi, sağ ekstremiteler için 10 cm. genişlikte iki çizgi üzerinde yürüme ve sarkaçvari salınım değerleri, yürüyüş hızı, ambulasyon indeksi ve EDSS'den aldıkları puanlarda görülen farklar is tatistiksel yönden anlamlı bulunurken (P0.05). Gelişmeye ait bulgular kaydedilmesine rağmen SEP ve MEP için istatistiksel bir işlem uygulanamamıştır. İkinci gruptaki olguların ise, duyu ve kas testi değerleri, anterior denge, postüral salınım, tek ayak üzerinde duruş süresi, destek yüzeyi, her iki ekstremite için 10 cm. genişlikte iki çizgi üzerinde yürüme, tek çizgi üzerinde yürüme sırasında görülen ataksik savrulmaların orta hatta uzaklık değerleri, sağ ekstremitelerde sarkaçvari salınım, sol ekstremitelerde disdiadokokinezi değerleri, yürüyüş hızı, ambulasyon indeksi ve EDSS'den aldıkları puanlarda görülen farklar istatistiksel yön den anlamlı bulunurken (P0.05).Bu grupta da SEP ve MEP değerleri için istatistiki işlem uygulanamamıştır. Gruplar tedavi sonrası değerlerinden elde edilen farklara göre karşılaştırıldığında, ikinci grubun tek ayak üzerinde durma süresi ve SEP değerlerinden K.B.L ve K.B.P-37 A. yönünden birinci gruba üstünlük sağladığı (P0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was designed to investigate the effects of neuromuscular rehabilitation alone and a combination of neuromuscular rehabilitation with Johnstone pressure splints on balance and coordination in the treatment of patients with multiple sclerosis. The patients who were diagnosed at Hacettepe University, Neurology Department and who were referred to Neurological Rehabilitation Unit of Physical Therapy and Rehabilitation School were divided into two groups. Group I patients underwent a neuromuscular rehabilitation treatment and Group II patients underwent a neuromusucular rehabilitation with Johnstone pressure splints treatment. Each group consisted of 13 patients, and the treatment were applied 3 days per week for a duration of 4 weeks. After this treatment period, the results were analysed by within groups and between groups. The results, of this study showed that values of sensation muscle test, anterior balance, postural sway, one leg balance time, support surface, walking on 10 cm wide double lines for right leg, pendular movement values, walking velocity, ambulation index and EDSS scores were significantly improved in Group I (P0.05). A statistical analysis was not performed for SEP and MEP values although some improvements were observed. In group II, within group comparison of the findings of sensation and mucle test, postural sways, standing one leg balance time, support surface, walking on a 10 cm. wide double-line, midline deviation of ataxic movements observed during walking on a single line, pendular movements of right legs dysdiadocholcinesia values of left extremities, walking velocity scores, on ambulation index and EDSS were significantly different (P0.05). Although an improvement was observed in SEP and MEP, VIvalues a statistical analysis for these parameters was not performed. Post treatment values between two groups showed that one leg balance time and K.B.L and K.B.P-37 A. values of SEP to group II were more significantly improved than group I. (P0.05). KeyWords: Balance and coordination, multiple sclerosis, balance and coordination training, Johnstone tecnique. VII