Anne bebek bağlanması ile doğum sonu depresyon arasındaki ilişki
Relationship between maternal attachment and postnatal depression
- Tez No: 370077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN KESER ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne-bebek etkileşimi, bağlanma, anne- bebek bağlanması, doğum sonu depresyon, Mother-child effective, Attachment, Maternal Attachment, Postpartum Depression
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Arı, S. (2012). Anne Bebek Bağlanması ile Doğum Sonu Depresyon Arasındaki İlişki. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ebelik AD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Anne ve çocuk sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde, ciddi önemi olan bağlanma davranışı ile doğum sonrası depresyon (DSD) belirtileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiş olup, kesitsel ve betimleyici araştırma özelliğindedir.Araştırmanın evreni, İstanbul Üsküdar ilçesine bağlı 1-4 aylık bebeği olan annelerden oluşurken, örneklemi ise ilçe nüfusunun sosyo-ekonomik ve kültürel yapısını temsil edeceği düşünülen bir ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi ve bir sağlık ocağına başvuran, 1-4 aylık bebeği olan 315 anneden oluşmaktadır.Araştırma verileri, Annelerin kişisel, mesleki, ailevi, gebelik ve doğum sonrası özellikleri ile anne ve bebeklerin sağlık, bakım özelliklerini kapsayan Anne Bebek Tanıtım Formu, Maternal Bağlanma Ölçeği (MBÖ) ve Edinburg Doğum Sonu Depresyon Ölçeği (EDDÖ) aracılığı ile toplanmıştır.Verilerin analizinde, sıklık, ortalama, pearson ve spearman korelasyon analizi, student-t testi, tek yönlü varyans analizi (anova) ve Tukey HSD testleri kullanılmıştır.Çalışmanın sonunda, eğitim düzeyi yüksek, daha geç evlenen,ilk doğum yaşı geç olan, doğum sonrası çalışan, evliliğinden ve ekonomik durumundan memnun olan ve eşinin eğitim düzeyi yüksek olan annelerin bağlanmaları daha yüksek iken kendi ve eşinin eğitim düzeyi düşük, eşi işçi olarak çalışan, evlilik memnuniyeti ve ekonomik durumunu kötü olarak tanımlayan herhangi bir işte çalışmayan ve evhanımlığı yapan annelerin de depresyon puanları daha yüksek olarak belirlenmiştir.Annelerin gebelik sayısı, yaşayan çocuk sayısı, bebeğin cinsiyetinden memnun olmama durumu ile bağlanma puanları arasında ters yönde, depresyon puanlarıyla aynı yönde ilişki bulunmuştur. Anne-bebek bağlanması ile depresyon puanları arasında ters yönde ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Arı, S. (2012). Relationship Between Maternal Attachment and Postnatal Depression. Master?s Thesis, Istanbul University Health Sciences Institute, Midwifery Department, Istanbul, Turkey .This research was carried out as a cross-sectional and descriptive study for the purpose of determining the relationship between symptoms of postnatal depression and attachment behavior, an important component of protecting and developing mother and child health.The study population comprised mothers with 1-4 month-old infants living in the district of Üsküdar, Istanbul. The sample constituted 315 mothers with 1-4 month-old infants, presenting at a Mother-Child Health and Family Planning Center and a community clinic in the same district, an area believed to represent the socio-economic and cultural fabric of the local population.Research data was collected on the mothers? personal, professional, familial, pregnancy-related characteristics and attributes with respect to the health and healthcare of mothers and their infants in the period after the birth, with a Mother-Infant Demographic Questionnaire, the Maternal Attachment Scale (MAS), and the Edinburgh Postnatal Depression Inventory (EPDI).The data was analyzed with calculations of frequency, mean, Pearson and Spearman correlation coefficients, the student?s t-test, the one-way analysis of variance (ANOVA), and Tukey?s HSD-test.The results of the study showed that maternal attachment was stronger in mothers with higher educational levels, who married later, were relatively older at childbirth, worked after giving birth, were satisfied with their marriage and their economic situation and had husbands at higher educational levels. Depression scores were higher in mothers whose own educational level and the level of their husband?s was lower, whose husbands were blue-collar workers, who defined their marriage and economic situation as poor, and who were unemployed and housewives.The results displayed a negative correlation between maternal attachment scores and the mothers? number of pregnancies, number of living children, and dissatisfaction with the gender of the baby but a positive correlation between these characteristics and depression scores. In general, the research found a negative correlation between postnatal depression and maternal attachment.