The figure of postcolonial women in ngugi wa thiongo's petals of blood and a grain of wheat
Ngugi wa Thiongo'nun Kan Çiçekleri ve Bir Buğday Tanesi adlı eserlerinde sömürgecilik sonrası kadın figürü
  1. Tez No: 370141
  2. Yazar: EREN BOLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KAYINTU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik, Sömürgecilik Sonrası, Feminizm, Sömürgecilik Sonrası Feminizm, Kadın, Irk, Sınıf, cinsiyet, Ataerkillik, Colonialism, Postcolonialism, Feminism, Postcolonial Feminism, Women, Race, Class, Gender, Patriarchy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, Ngugi wa Thiongo'nun Petals of Blood (Kan Çiçekleri) ve A Grain of Wheat (Bir Buğday Tanesi) adlı eserlerindeki sömürgecilik sonrası kadın figürlerini incelemektir. Bu iki roman sömürgecilik sonrası Kenya'nın durumunu yansıtmaktadır. Bu çalışmada bahsedilen romanlardaki kadın figürlerine odaklanılmış ve bu karakterler ırk, sınıf, cinsiyet, sömürgecilik, sömürgecilik sonrası feminizm bağlamında incelenmiştir. Kitapların derinlemesine okuması yapıldıktan sonra, Ngugi'nin, eserlerinde çeşitli kadın figürlerine yer verildiği görülmüştür. Her iki eserde kadınları sömürgeciliğin kurbanı, anne, ezilmiş ve özgürlük savaşçısı gibi çeşitli şekillerde görmekteyiz. Bunların dışında, A Grain of Wheat (Bir Buğday Tanesi) adlı eserde beyaz kadın figürüne ve onların siyah kadınlara karşı tutumundan da bahsedilmiştir. Kısacası, bu çalışma çeşitli kadın figürlerini çeşitli açılardan incelemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Figure of Postcolonial Women in Ngugi Wa Thiongo's Petals of Blood and A Grain of Wheat The purpose of this study is to examine the figure of postcolonial women in Ngugi wa Thiongo's Petals of Blood and A grain of Wheat. These novels deal with the condition of Kenya after the colonial period. In this study, the women figures of the novels have been focused on and analyzed in the light of race, class, gender, colonialism, and postcolonial feminism. After a profound reading of the both books, it has been understood that Ngugi portrays various types of women characters in his two books. We see women characters as victims of colonialism and patriarchy, mothers, oppressed figures, and also freedom fighters. Apart from this, A Grain Wheat also includes white women characters and deals with the attitudes of them against black women. And, this study analyzes various postcolonial women characters from various aspects.