Animasyon filmlerin çocukların tüketim alışkanlıklarına etkisi: Robotlar, Barbie Moda Masalı, Cedric ve Winx Club animasyon filmleri incelemesi
Effect of animated movies on children's consumption habits: Study of robots, Barbie a Fashion fairytale, Cedric and Winx Club Animated Movies
- Tez No: 370154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN MEHMET ARSLANTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Animasyon Film, Çocuk Tüketici, Tüketim, Tüketim Alışkanlığı, Animation Movie, Child Consumer, Consumption, Consumption Patterns
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Günümüzde çocukların tüketici olarak tüketim kavramının içinde önemi büyüktür. Çocuklar artık özel bir tüketici grubunu oluşturmaktadır. Çocuk tüketiciler hem ailelerinin alışverişleri üzerinde etkili olmakta hem de kendi tüketimleri üzerinde söz sahibi olmaktadırlar. Bu nedenle son yıllarda çocuklar üzerinde etkili olabilecek yeni pazarlama yöntemleri uygulanmaktadır. Çocukların alışveriş alışkanlıklarını etkileyebilecek en etkili yollardan biri de animasyon filmlerdir. Bu tez çalışmasının temel amacı, tüketim toplumunun etkisi ile yok olmakta olan çocukluk kavramına da değinerek animasyon filmlerinin çocukların tüketim alışkanlıklarına olan etkisini incelemektir. Bu çalışmada örneklem olarak Robotlar, Barbie Moda Masalı, Cedric ve Winx Club animasyon filmleri seçilerek betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Çalışma dört bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde çocukluk kavramı, animasyon filmlerinin yapısı ve medya incelenmiş. İkinci bölümde tüketim, tüketici kavramları, kitle iletişim araçlarının ve çocuk tüketicinin önemi gibi kavramlar işlenmiştir. Üçüncü bölümde seçilen filmlerin analizi yapılmıştır ve son bölümde analizlere bağlı sonuçlara yer verilmiştir. İnceleme sonunda animasyon filmlerin içeriklerinde çocukların tüketim alışkanlıkları etkileyebilecek unsurlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, children have significant importance within the consumer conception. Children become a special consumer group recently. Child consumers both have effect on their families' shopping and also have a voice in their own consumption. Hence, during the recent years new marketing methods which may have effect on children are being applied. One of the most efficient methods that may affect the consumption patterns of children is animation movies. The main purpose of this thesis study is to examine the effects of animation movies on consumption patterns of children by referring also childhood concept that is about to fade away with the effect of consumption society. In this study, Robots, Barbie Fashion Tale, Cedric and Winx Club animation movies are chosen and examined by descriptive analysis method. Study is divided into four sections. Childhood concept, animation movies structure and media was examined in first section. Concepts such as; consumption, consumer concepts, massive communication instruments and the importance of child consumer are discussed in second section. The analyses of chosen movies are made in third section and the results related to the analyses are included in last section. The factors which may affect the consumption patterns of children are resulted within the context of animation movies at the end of the study.