İl mülki sınırında büyükşehir yönetim modelinin işlevselliğinin analizi: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi örneği
  1. Tez No: 370177
  2. Yazar: ERSİN YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ BİNGÖL, DOÇ. DR. RAMAZAN ŞENGÜL, DOÇ. DR. OKTAY KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İl Sınırında Büyükşehir Belediyesi Modeli, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yerel Yönetim Sistemleri, Modernleşme, Şehir, Belediye, The Model of Metropolitan Municipality in City Boundary, Kocaeli Metropolitan Municipality, Local Government System, Modernization, City, Municipality
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Küresel bir köy haline gelen dünyada yönetim paradigmaları giderek değişmekte ve yönetenler yeni yönetim modellerinin oluşturulması gerçeği ile karşı karşıya kalmaktadır. Siyaset mekanizması da bu kaçınılmaz değişim süreçlerine ayak uydurmakta ve bu kapsamda yeni yönetim modelleri ortaya konulmaktadır. İl sınırında büyükşehir belediyesi uygulaması da, bu yeni yönetim modellerinden birisidir. Yerel yönetimlerde reform anlamına gelen bu yeni model Türkiye'de iki büyükşehir belediyesinde uygulanmakta olup, 2014 mahalli idareler seçiminden sonra bütün büyükşehirlerde bu modellemeye gidilmiştir. Türkiye'de yerel yönetim sisteminin oluşmasında geleneksel ve kültürel kodların etkisi tarihsel bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır. Mevcut yerel yönetim kültürüne Selçukluların veya Osmanlıların yaptığı katkı yadsınamayacak düzeydedir. Fakat merkezileşme eğilimlerinin de bu“katkı”nın içinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bir başka gerçek ise genelde modernleşme ve özelde Batı'nın Türk kamu yönetimine yaptığı etkidir. Bu etki birkaç asırdır devam etmekte ve ileride de devam edeceği izlenimi vermektedir. Zira orijinal bir örnek ortaya koyamayan sistemin, taklit etmesi kaçınılmazdır. İl sınırında büyükşehir belediyesi modeli, bazı tartışmaları beraberinde getirse de, yerel yönetim sistemimiz açısından başarılı bir model olmuştur. Bu başarısı neticesinde yaygınlaşacak olan modelde, yerel yönetim kültürüne uygun bir yapı geliştirilmiştir. Şeffaf, hesap verebilir, demokratik, etkin ve verimli bir yerel yönetim mekanizması ortaya koyan bu model, Türkiye'nin son yıllarına benzer şekilde başarılı bir grafik çizmektedir ve diğer uygulamaların da başarısı halinde, ihraç edilebilecek bir model olacağı izlenimi vermektedir. Bu yeni yerel yönetim modelinin altyapı ve üstyapı yatırımlarından ekonomik tasarrufa, personel rejiminden kaynakların adil kullanılmasına, koordinasyon eksikliklerinin çözülmesinden ileri teknolojinin daha verimli kullanılmasına, bütüncül bir bakış geliştirilmesinden daha büyük ölçekli projelerin hayata geçirilmesine kadar birçok alanda olumlu çıktılar ortaya koyduğu izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The paradigms of administration are changing in our world turned into a globalized village and administrators face the reality of creating new administration models. The political mechanism accommodates itself to inevitable changing process and new administration models are put forth within this concept. The implementation of Metropolitan Municipality in city boundary is one of these new administration models. This new model regarded as a reform in local government is implemented by two metropolitan municipalities in Turkey and all the metropolitan municipalities put this model into practice after the 2014 local government election. The influence of traditional and cultural heritages is an historical fact in formation of local government system in Turkey. The contribution of Seljuks and Ottomans to the existing local government should be substantially taken into consideration. However, centralization trends are to be evaluated within this“contribution”. Another fact is that modernization in general and the West specifically have affected Turkish public administration. This effect has been an ongoing process and it is also thought to last in future. The system which cannot introduce an original model can do nothing but imitate. The model of Metropolitan Municipality in city boundary has succeeded with regards to our local government system; it has brought along some arguments, though. Becoming widespread as a result of this success, the model developed a structure-convenient for local government culture. The model that suggests transparent, accountable, democratic, effective and productive mechanism of local administration achieves success in parallel with Turkey's last years. The one can be assumed that this model will be exported if other implementations also succeed. It has been analyzed that this new local government model has accomplished lots of tasks from infra structure and super structure investments to economical saving, staff regime to fair usage of resources, solving coordination problems to efficient usage of advanced technology, developing a comprehensive approach to putting into practice bigger projects.