Sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılıkları ve iş doyumları arasındaki ilişki (Yozgat ili örneği)
The relationship between organizational commitment and job satisfaction of classroom teachers (The example of Yozgat)
- Tez No: 370235
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZE YASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, Örgütsel bağlılık, İş doyumu, Classroom teacher, Organizational commitment, Job satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılıkları ve iş doyumları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Veriler, ölçekler ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Yozgat ili Sorgun ilçesinde bulunan 269 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Ölçekler ile çalışmada örneklem seçilmeyip çalışma grubundaki tüm öğretmenlere ölçek gönderilmiş ancak 221 geçerli dönüt alınmıştır. Çalışma grubunun görüşlerini belirlemek amacıyla hazırlanan ölçek, 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde“Kişisel Bilgiler”, ikinci bölümde“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve son bölümde ise“İş Doyumu Ölçeği”bulunmaktadır. Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır; İlkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerin okullarına ilişkin bağlılık algıları“Orta”düzeydedir. Sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri alt boyutlara göre incelendiğinde“Normatif Bağlılık”ile“Devam Bağlılık”algıları da“Orta”düzeyde,“Duygusal Bağlılık”algıları“Yüksek”düzeyde bulunmuştur. Sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri ile yaş, cinsiyet, kıdem, okulda çalışma yılı, eğitim durumu ve görev yaptığı yerleşim birimine göre farklılık gösterip göstermediği incelendiğinde cinsiyet, yaş, okulda çalışma yılı ve eğitim durumu değişkeni sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılık algılarına ilişkin görüşlerde anlamlı farklılık oluşturmazken, mesleki kıdem ve görev yaptığı yerleşim birimi değişkenleri ise anlamlı farklar oluşturmuştur. Sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılığın alt boyutları ile yaş, cinsiyet, kıdem, okulda çalışma yılı, eğitim durumu ve görev yaptığı yerleşim birimine göre farklılık gösterip göstermediği incelendiğinde devam bağlılığı ile hiçbir değişken arasında anlamlı fark bulunamazken, normatif bağlılık ile sadece görev yaptığı yerleşim birimi arasında anlamlı fark bulunmuştur. Duygusal bağlılık ile ise cinsiyet değişkeni arasında anlamlı fark bulunamazken; yaş, kıdem, okulda çalışma yılı, eğitim durumu ve görev yaptığı yerleşim birimi anlamlı farklar bulunmuştur. Sınıf öğretmenlerinin genel iş doyumları incelendiğinde, öğretmenlerin iş doyum ortalamaları“Yüksek”düzeydedir. Sınıf öğretmenlerinin iş doyumu düzeylerinin yaş, cinsiyet, kıdem, okulda çalışma yılı, eğitim durumu ve görev yaptığı yerleşim birimine göre farklılık gösterip göstermediği incelendiğinde cinsiyet, mesleki kıdem, okulda çalışma yılı ve eğitim durumu değişkeni, sınıf öğretmenlerinin iş doyumu algılarına ilişkin görüşlerde anlamlı farklılık oluşturmazken, yaş ve görev yaptığı yerleşim birimi değişkenleri ise anlamlı farklar oluşturmuştur. Sınıf öğretmenlerin örgütsel bağlılık ile iş doyum algıları arasında orta düzeyde pozitif yönde bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between classroom teachers' organizational commitment and job satisfaction. In the research, descriptive scanning method has been used. Tha data have been collected by scales. 269 classroom teachers in Sorgun, the district of Yozgat costitute the universe of the study. In the scales, a sample has not been selected. The scales has been sent to all the teachers in the study group; however, 221 valid feedbacks have been received. The questionnaire prepared in order to determine the opinion of the study group consists of three chapters. The first chapter includes 'Personal Information', the second chapter includes 'Organizational Commitment Scale' and the last chapter includes 'Job Satisfaction Scale'. In the study, the following results have been achieved: Commitment perceptions of class teachers working in primary schools in relation to their schools are 'moderate'. Analyzing organizational commitment levels of class teachers according to sub-dimensions, their perceptions of 'Normative Commitment' and 'Continuance Commitment' have been found to be at 'Moderate' levels while their 'Emotional Commitment' perceptions have been found to be at 'High' levels. When whether classroom teachers' organizational commitment levels differ according to age, gender, seniority, working years in school, education level and dwelling unit where they worked,are examined; while gender, age, working years in school and education situation factors don't create a meaningful difference in class teachers' organizational commitment levels, the factors of professional seniority and dwelling unit create meaningful differences. When whether the class teachers' organisational devotion' low dimentions and age,gender,seniority,working years at school,education situation and dwelling unit are examined if they show difference; while no meaningful difference is found between continuity devotion and any other factor, meaningful difference is found between 'Normative Commitment' and just dwelling unit. While no meaningful difference is found between emotional devotion and gender factors, meaningful differences are found between age,seniority,working years at school,education situaiton and dwelling unit . Considering the job satisfactions of classroom teachers, the average level of teachers' job satisfaction is 'High'. Examining whether classroom teachers' job satisfaction levels differ according to age, sex, seniority, working years in school, education level and dwelling unit where they worked; while gender,professional seniority,working years at school and education situation factors don't create meaningful difference in class teachers's ideas about perception of satisfaction of job, age and dwelling unit factors create meaningful differences. There is a moderate and positive relationship between classroom teachers' perceptions of organizational commitment and job satisfaction.