Yabancı sermayenin Türk bankacılık sektörüne etkileri üzerine bir araştırma
A research: The effect of foreign capital on Turkish banking sector
- Tez No: 370298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR SÜER BAKLACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bankacılıkta Uluslararasılaşma, Yabancı Girişi, Finansal Performans
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, son on yıldır artan yabancılaşma sürecinin, Türk bankacılık sektörü üzerindeki etkilerini incelemektir. Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren ticari bankaların uluslararasılaşmasının, seçilmiş finansal oranlar üzerindeki etkileri panel veri regresyon yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan testlerin sonucunda, yabancı sermayedeki artışın Türk bankacılık sektörünün karlılığını azalttığı; fakat faiz marjları, kredi dışı faaliyetler ve kısa vadeli risk üzerinde istatistikî olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Öte yandan, kamu bankalarında faiz marjları yüksektir. Halka açık olma durumu ise, kısa vadeli riskleri azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to investigate the effects on the Turkish banking sector, of the foreign acquisitions trend, which has been on the rise throughout the last decade. A panel data regression method has been utilized in order to analyze the effects on selected financial ratios of the internationalization of commercial banks that operate within the Turkish banking sector. As a result of the tests, it has been observed that an increase in foreign capital decreases profitability in the Turkish banking sector, while it has no statistically significant impact on interest margins, non-lending activities or short-term risk. On the other hand, interest margins of state banks are relatively higher and, being traded on the stock exchange tends to reduce short-term risks. Keywords : Banking Internationalization, Foreign Entry, Financial Performance