Globalleşme sürecinde işletmelerde değişim çabaları ve Türkiye'deki ticari bankalar üzerine bir uygulama
  1. Tez No: 107314
  2. Yazar: MEHMET REHA ÖZDER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL EREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Globalleşme, Strateji, Banka, Ürün, Müşteri Odaklıhk, Rekabet, Değişim, Globalization, organizational structure, banking, change, strategy
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
/fifths :özet Bu araştırma globalleşmenin Türkiye'de ki Ticari Bankaların sfrafeu| yapılarında meydana getirdiği ve / veya getirebileceği değişimleri görmek anifieiyljf hazırlanmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde globalleşme kavramı, globalleşmenin genel boyutları ile başlanmış daha sonra globalleşme kavramının çok ulusluluk ilişkisi üzerinde durulmuştur. Küresel strateji kavramı, küresel stratejilerin boyutları, küresel strateji oluşturma nedenleri, yararlan, sektör koşullarının küreselleşmeye etkileri ile belirleyici koşullan anlatılmış, küreselleşme kaldıraçlan ile küreselleşme süreçlerinde kullanılabilecek stratejilerden bahsedilmiştir. Küreselleşme sürecinde bu stratejilerin uzantısı olarak işletmelerde gözlemlenen değişim araçlanndan "Değişim Mühendisliği, Müşteri Odaklılık, Esneklik, Hiyerarşik Kademelerde Azaltma, Toplam Kalite Yönetimi, Maliyet Düşürme ve Yönetici kavramlan ele alınmıştır. İkinci bölümde; globalleşme olgusunun fmansal piyasalar üzerindeki etkileri incelenerek, bu süreçte bankacılık sektörünün durumu, banka birleşmelerinin önemi ve gelinen nokta, Türk bankacılık sistemi, yapısı ve özellikleri, ticari banka sisteminin yapısı, Türkiye'de yabancı bankalar ile Türk bankacılık sistemine etkileri yer almıştır. Üçüncü bölümde ise; Türkiye'de faaliyet gösteren ticari bankalarda (globalleşmenin getirdiği etkileşim çerçevesinde), ürün ve hizmet çeşitliliğini artırma, müşteri odaklı, esnek ve müşteriye özgü çözümler getirme, daha düşük maliyetli çalışma, müşteri isteklerine göre daha hızlı ve farklı hareket etme durumlannın öğrenilmesi ve Avrupa ile bütünleşme yolunda olan Türkiye'de ticari banka üst düzey yöneticilerinin bugün ki durum ve ileriye dönük beklentilerinin öğrenilmesini ortaya koymak amacıyla yapılan uygulama yer almaktadır. Bu çalışma üç ana aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada, alan araştırmasına temel oluşturmak için yoğun bir literatür taraması yapılmıştır. İkincifi- j. V v» v X\ t* -s aşama alan araştırması ile ilgilidir. Bu araştırma Türkiye'de faaliyet gö4efe%Kaiöıu / > t; - ?î 't. -. ve özel Sermayeli Ticaret ve Yabancı bankalarda anket uygulanmasıdır. B\ ^nke||^-,.;c.:.,; hipotezlerimizi test etmek için gerekli birincil verilerin elde edilmesini sağlamıştır. Son aşama alan araştırmasından elde edilen verilerin analizi ve tezin yazılmasıdır. Bir bütün olarak bu çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren Ticari Bankaların globalleşmenin etkisi ile stratejik yapılarında meydana gelen ve gelebilecek değişimlere karşı bir bakış açısı vermiştir. Bu çalışmanın sonucunda bankaların bazılarında ürün ve hizmet çeşitliliğini artırmak, müşteri odaklı, esnek ve müşteri isteklerine rakiplerinden daha hızlı ve farklı hareket edebilmek için değişim mühendisliği, kademe azaltma v.b. yöntemlere gidildiği tespit edilmiştir. Gitmeyenlerin ise bu çalışmalara katılma isteklerinin yüksek olduğu görülmüştür. Önemli bir nokta da Değişim Mühendisliği (Reengineering) çalışmalarının kamu bankalarında yapılmamasına rağmen özel bankaların çoğunda gerçekleştirilmiş olmasıdır ve bankaların sermaye yapılan ile çalışan sayıları ve şube sayılan arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY iB^^ry % n,.. -5 This study has been conducted in order to see the changes in the orgar^tip|ial:v'-/^V' structure of the commercial banks in Turkey, as a result of globalization. The study has four sections. In the first section, the concept of globalization, dimensions of concept of organizational structure changes occured in the organizational structure after globalization, reengineering, customer focus, flexibility, delayering, total quality menagement and cost reduction have been studied. Effects of the globalization on financial markets, the current situation of the Turkish banking sector in the process of globalization, the importance of the bank mergers, foreign banks in Turkey and their effects on the Turkish banking system, and the structure of the globalization of the banks have been inspected. An application research in the context of the effects of globalization on the commercial banks in Turkey a country trying to integrate with Europe, has been conducted in order to investigate the opinions of the top managers of these banks about the current condotions and expectations about future. This research has three main stages. In the first stage ocomprehensive literaturi review has been done. The second stage is a questionnaire study done in the public, private and foreign commercial banks in Turkey. The last stage is the process of data analysis in order to test the hypotheses. This study, as a whole, has constructed a famework of changes occured -or may be occuring in the future- in the structure of organizational strategy of the commercial banks in Turkey as a result of globalization. We observe by this research application that some banks use such methods as reengineering and delayering in order to meet customer demands faster than competitors and increasing goods and service variety, and that those banks that have not engaged in such efforts of changes yet, are highly desirous to do so. As a result of data analysis, a significant difference in these efforts of different banks when classified either according to their legal stryctyre (public, private or foreign banks), their number of employes or branches, or the size or their capital, has not been obtained.