Spor turizminde olimpiyat oyunları ve spor turizminin gelişimine katkıları
Sports tourism olympic games and contributions to the development of sports tourism
- Tez No: 370340
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR BUKET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Spor, Turizm, Gelişim, Sports, Tourism, Evolution
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Alp Toramanlı MBA-Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Dç. Dr. Bekir Murat BUKET Eylül, 2014, 149 sayfa Spor turizmi spor ve turizm kavramlarının bileşiminden oluşan, en genel anlamda spor yapma amaçlı yapılan seyahatler olarak tanımlanmaya çalışılmıştır. Turizm ve Spor diye adlandırdığımız bu iki olgu gelişim süreçleri içinde birbirleriyle karşılıklı ilişki içinde olmuşlar, fonksiyonları itibarı ile insan yaşantısında ihtiyaç karşılamaya yönelik benzerlikler göstermişlerdir. Bu tek yönlü bir ilişki değildir, karşılıklı bir etkileşim sözkonusudur. Sporun turizm üzerindeki etkisinin günümüzde daha yoğun olduğunu söylemek mümkündür, özellikle turizm talebindeki dönüşüm ve turizmin beşeri unsurlarından olan turistlerin yapısal nitelikleri bu farklılaşmayı yansıtmaktadır. Talepteki değişme arzda da zorunlu değişimlere yol açmaktadır. Anılan gelişmeler ise orta ve uzun vadeli yatırımları kapsayan spor tesislerinin planlanması açısından da turizm olgusunun dikkate alınmasını gerektirmektedir. Spora özel turizm bölgeleri oluşturulması oldukça hassas bir konudur. Bu faktörler birlikte dikkate alınırsa uzun vadeli amaçlar hayata geçirilmiş olacak , kıt kaynaklarla azami verim sağlanmış olacaktır. Bu çalışmanın amacı; Spor Turizminin ülkemizde gerekli önemin verilmediği ve Spor Turizmi yoluyla ülkemizi Dünya'da ki diğer ülkelere daha iyi tanıtmanın gerekliliklerinin ele alınması. Dolayısıyla ülkemizde de spor turizminin gelişmesi için yapılabilecek çalışmalar ve diğer ülkelere göre gelişmesini sağlayacak olanakların çok daha fazla olduğu konular ele alınarak nasıl gelişeceği tezi savunulurken; Spor turizmi içerisinde yer alan en önemli organizasyon olan Olimpiyat Oyunları üzerinde durularak ekonomik, finansal ve diğer yönlerden Türkiye'nin potansiyeline uygun politika ve yatırım önerileri ile savunulmasıdır. Sporun ekonomik faydaları ve insan sağlığına olan psikolojik ve bedensel faydaları incelendiğinde bu tez konusunun ne kadar önemli olduğu kanaatine varılacaktır. Bu çalışmada, Türkiye için spor turizm stratejisinin belirlenmesi ve geliştirilmesi de amaçlanmıştır. Türkiye' de ki spor turizminin gelişimi için gerekli etkenlere verilen önemin ve bilimsel çalışmaların sayıları arttırılarak hızlı bir şekilde gelişiminin sağlanmasının uygun olacağı düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Alp Toramanlı Master Thesis, Departman of MBA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bekir Murat BUKET September, 2014, 149 pages Sport tourism, which is composed of the concepts of sport and tourism, in most general meaning were described as trips made for making sports. As we call Tourism and sports these two evets , in the development process became a mutual relationship with each other, with respect to its functions showed similarities to meet the need In human life This is not a one-way relationship, There is an interaction It is possible to say that the impact of the sports on tourism is more intense today Especially transformation in the tourism demand and structural features of tourists which are the human element of tourism reflects this differentiation Changes in demand leads to mandatory changes in supply Cited developments in terms of medium and long-term investments including sports facilities planning requires consideration of the phenomenon of tourism creation of a special Sport-specific tourism zones is quite a sensitive issue long-term objectives will be implemented if these factors considered together , maximum efficiency will be provided with scarce resources The aim of this study ;to address the need of that the sports Tourism in our country is not having the necessary attention and promote our country to other countries around the world through sports tourism Because of that when defending the thesis ; how to develope by handling the subjects that the studies can be done for the development of sports tourism in our country and to provide developments opportunities is much more compared to other countries it's defended with by emphasis on one of the most important organisation taking place in sport tourism is Olimpic games economic, financial and in other respects, Turkey's potential appropriate policies and investment recommendations How important is the issue of this thesis will be concluded When the economic benefits of sport and the psychological and physical benefits to human health are examined In this study , Determination and development of sports tourism strategy for Turkey are also aimed. It should be considered that the importance given to the essential factors for the development of sports tourism in Turkey and provide quick development by increasing number of scientific studies will be suitable