Kayak alp disiplininde ülkelerin sportif başarı durumları ile kış turizmi potansiyelinin incelenmesi
Investigation of sport success and ski tourism potential of countries in alpine skiing
  1. Tez No: 560857
  2. Yazar: HASAN TAHSİN ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KIYICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Alp disiplini, Dünya Kayak Şampiyonaları, Kış Olimpiyatları, Kış Turizmi, Alpine Skiing, World Ski Championships, Winter Olympics, Winter Tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Alp Disiplini kayağında Avusturya, Fransa, İtalya, İsviçre, Almanya, Kanada, Norveç, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)' nin sportif başarı durumları (Olimpik Kış Oyunları ve Dünya Kayak Şampiyonaları) ile kış turizmi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Materyal Metot: Araştırmanın evreni Olimpik Kış Oyunları (OWG) ve Dünya Kayak Şampiyonaları (WSC) düzenlemiş olan Avusturya, İtalya, Almanya, İsviçre, Norveç, Rusya, Fransa, Amerika ve Kanada tarafından oluşmaktadır. FIS veri tabanından ulaşılan yarışma sonuçları ile ülkelerin sportif başarı puanları (SBP) belirlenmiş ve dönemlerdeki puanlar hesaplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS (Version 22) istatistik programı kullanılmıştır. Bulgular: En fazla OWG ve WSC düzenleyen ülke ABD olmuştur. En fazla FIS onaylı pistler teknik branşlarda İtalya' da, hız branşlarında ABD' de bulunmaktadır. Kış Olimpiyatları ve Dünya Şampiyonaları kadınlar ve erkeklerde en başarılı ülke Avusturya olmuştur. Sporcu sayısı ve SBP arasında Avusturya, Norveç, ABD ve İtalya' da anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Olimpik dönemlerin 3. ve 4. dönemlerinde kadın ve erkek sporcular arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Almanya' da SBP açısından kadınlar erkeklerden anlamlı derecede fazla puan toplamıştır. En fazla ulusal kayakçı ABD' de bulunmaktadır. En fazla turizm geliri Avrupa'da Fransa, Amerika kıtasında ABD'de elde etmiştir. Sonuç: Alp disiplini kayağında sportif organizasyon ve sportif başarıda önde olan ülkelerin kış turizminde de ciddi gelir elde ettiği, bu ülkelerin ilk olimpiyat ve dünya şampiyonlarının organizasyonundan günümüze kadar olan dönemde sürekli etkin oldukları ve kış turizminden (kayak merkezi, tesisleşme, altyapı) ciddi pay aldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Kadınlar ve erkeklerde en başarılı ülke Avusturya' dır. Alpler bölgesindeki ülkeler kış turizmi ve sportif başarıda ABD, Kanada ve Rusya' dan daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose is to examine the relationship between the sportive success statuses (Olympic Winter Games and World Ski Championships) and winter tourism levels of Austria, France, Italy, Switzerland, Germany, Canada, Norway, Russia and the United States of America (USA). Material Method: The population of the research consists of Austria, Italy, Germany, Switzerland, Norway, Russia, France, USA and Canada which have organized Olympic Winter Games (OWG) and World Ski Championships (WSC). Based on the results of the competitions accessed from the FIS database, the sportive success points (SSP) of the countries were determined and the points during the periods were calculated. SPSS (Version 22) statistical program was used for data analysis. Findings: The country, which has the highest number in terms of organizing OWG and WSC, was the USA. The highest number of FIS-approved tracks belongs to Italy in technical branches and the USA in speed branches. The most successful country in females and males in Winter Olympics and World Championships was Austria. A significant difference was detected between the number of athletes and SSP in Austria, Norway, USA and Italy. A significant difference was detected between female and male athletes in the 3rd and 4th periods of the Olympic periods. In Germany, female athletes significantly received higher points than males in terms of SSP. The USA has the highest number of national skiers. The highest tourism income was obtained in France in Europe and USA on the American Continent. Result: It was concluded that the countries, which precede in the sportive organization and sportive success in the alpine skiing discipline, also produce serious income in winter tourism, these countries have been active in the period from the organization of the first olympic and world championships until today and received significant share from winter tourism (ski center, facility, infrastructure). Austria is the most successful country for men and women. It is concluded that the countries in the Alps are more successful in winter tourism and sporting success than USA, Canada and Russia.