Türkiye'de özel sektör tahvil ihraç performansı ve temel makroekonomik göstergeler ile ilişkisi
Corporate bond issue performance of private sector in Turkey and relationship between basic macroeconomic indicators
- Tez No: 370342
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR BUKET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özel Sektör Tahvilleri, Sermaye Piyasaları, Tahvil Piyasaları, Corporate Bonds, Capital Markets, Bond Markets
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmada, özel sektör tahvillerinin Galata Bankerlerinden günümüze kadar tarihsel gelişimi incelenmiştir. Bu süre zarfında, uygulanan iktisat politikalarının ve ekonomik olayların özel sektör tahvil ihraç performansı üzerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma içerisinde, özel sektörün finansman kaynakları incelenerek, özel sektör tahvillerinin diğer finansman kaynaklarına göre tercih edilme ve edilmeme nedenleri araştırılmıştır. Tahvillerin ikamesi olan orta/uzun vadeli banka kredileri ve diğer sermaye piyasası araçları mukayese edilmiştir. Ayrıca, özel kesim tarafından ihraç edilen tahvillerin sektörel dağılımları yapılarak, reel kesim ve finansal kuruluşların özel sektör tahvilleri aracılığıyla temin ettikleri fonlara dair istatistiki bilgiler sunulmuştur. Sonuç olarak, son yıllarda gelişen özel sektör tahvillerinin temel makroekonomik göstergeler ile ilişkisi ortaya konmuştur. Özel sektör tahvil piyasasının şirketlerin finansman ihtiyaçlarını ne derecede karşılayabileceği değerlendirilmiş ve tartışılmıştır. Özel sektör tahvil piyasasının gelişimi, hem makro anlamda ülke ekonomisine önemli katkı sağladığı hem de mikro anlamda şirketlerin sağlıklı ve uzun vadeli borçlanabilmeleri açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the historical development of corporate bonds from Galata Bankers to today was examined. The effects of economics programs which applied during that time and economic events on issue performance of corporate bonds were determined. Within work, reasons of why prefered or not in funding sources of corporate bonds were studied by examining funding sources of private sector. Medium / long-term bank loans and other capital market instruments that were substitution of bonds were compared. By making the sectoral distribution of bonds that issued by private sector, the statistical information on the funds of real sector and financial instutions that provide through corporate bonds was presented. As a result, the relationship between corporate bonds that develop in recent years and basic macroeconomic indicators was presented. Additionally, it has been determined that corporate bond market is one of the main sources that companies can meet the financing needs. The development corporate bond market is important for both in the macro sense contributed significantly to the country's economy and in the micro sense in terms of companies able to borrow healthy and long-term.