Türkiye ve G20 ülkelerinin tahvil piyasalarının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of bond market of Turkey and G20 countries
- Tez No: 620970
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tahvil Piyasası, Özel Sektör Tahvilleri, Ekonomik Büyüme, G20, Bond Market, Private Sector Bonds, Economic Growth, G20
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Son yıllarda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde özel sektör tahvil piyasası gelişimi hız kazanmıştır. Türkiye'de ise 1998-2005 yılları arasında özel sektör borçlanma senetlerinin ihraç edilmediği görülmektedir. Devletin kamu harcamalarının artması sonucunda iç piyasadan aşırı borçlanmaya gitmesi ve özel sektöre göre faiz oranlarının yüksek olması özel sektörün borçlanma piyasasından dışlanmasına neden olmaktadır. 2005 yılı sonrası tekrar özel sektör tahvil piyasası gelişmeye başladığı görülmektedir. Dünya ekonomisinin temelini oluşturan G20 ülkeleri, küresel çapta ekonomi ve sermaye piyasasına yön verici niteliktedir. Türkiye ise gelişmekte olan bir ülke olarak bu grupta yer alan önemli oyuncular arasındadır. Bu çalışmada birinci amaç özel sektör ulusal ve uluslararası tahvil piyasası ile ekonomik büyüme arasında ilişki olup olmadığı, ikinci amaç G20 ülkelerinin özel sektör tahvil piyasasının niteliksel karşılaştırmalı analizi ve üçüncü amaç G20 ülkelerinin özel sektör tahvil piyasasının ARDL ekonometri testleri ile niceliksel karşılaştırmalı analizinin yapılmasıdır. Dördüncü amaç dünyada Türkiye tahvil piyasasının konumunun tespit edilmesi ve beşinci amaç ise Türkiye tahvil piyasasının performans değerlendirmesi ve gelişimi için önerilerde bulunmasıdır. Diğer taraftan konu niteliksel bakımından incelendiğinde her ülkenin ekonomik yapısına özgü tahvil türlerine ve terminolojiye sahip olduğu; finansal okuryazarlık, hukuki düzenlemeler ve vergi düzenlemelerinin bulunduğu görülmektedir. G20 bünyesinde özel sektör tahvil piyasaları ülkelerin kendilerine özgü yapılarına göre farklı performans sergileyebilmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve ekonomisi sorunlu olan ülkelerde bu piyasaların ekonomiye katkı sağladığı görülmektedir. Türkiye'de ise yapısal sorunlarının halen devam ettiği görülmektedir. Türkiye'de özel sektör tahvil piyasası talep ve arz yönlü geliştirilebilir. Tahvil piyasasının esnek yapısı ve gelişimi ile ülke ekonomisi kırılganlıktan çıkabilir ve finansal sistemi daha etkinleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the development of the private sector bond market in developed and developing countries has accelerated. In Turkey, it is observed that the issuance of private debt securities had not been issued 1998-2005. As a result of the increase in public expenditures of the state, excessive borrowing from the domestic market and high interest rates compared to the private sector cause the private sector to be crowded out from the borrowing market. It is seen that the private sector bond market development started again after 2005. The G20 countries, which form the basis of the world economy, guide the economy and capital markets on a global scale. Turkey, as a developing country is among the key players to be included in this group. In this study, the first objective will be to determine whether there is a relationship between the private sector international bond market and economic growth, and the second objective will be a qualitative comparative analysis of the private sector bond market of G20 countries, and the third objective will be a quantitative comparative analysis of the private sector international bond market with ARDL econometrics tests. The fourth goal is to have the position of Turkish bond market in the world and fifth objective also will be proposed for the performance evaluation and the development of the bond market in Turkey. When analyzed in qualitatively, it is seen that each country has bond types and terminology specific to the economic structure; financial literacy, legal regulations and tax regulations. The development of the G20 private sector bond market can perform differently according to the countries' specific structures. It is seen that it contributes to the economy especially in developing countries and countries with economic problems. Turkey has demanded the development of private sector bond market and increased supply route. With the flexible structure and development of the bond market, the country's economy can recover from fragility and make the financial system can be come more effective.