Anadolu liselerindeki öğrencilerin cep telefonlarındaki zil seslerini belirlemelerindeki etmenlerin çeşitli değişkenler yönünden incelenmesi (Ankara ili/Sincan örneği)
Examination of the factors in anatolian high school students' preference of ringtones in mobile phones in terms of various variables (Ankara/Sincan example)
  1. Tez No: 485978
  2. Yazar: NERMİN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Cep telefonu zil sesleri, müzik tercihleri, müzik türleri, lise öğrencisi, Cell phone ringtones, Music preferences, Music types, High school student
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Ritim ve duygusal algı seviyesine sahip seslerin hayatı anlamlandıran süreci müzik olarak adlandırılır. Toplumda dinlenen müzik türleri; kültürleri birleştiren, anlaşmaya, paylaşmaya, barış içerisinde yaşamaya ve mutlu olmaya yarayan ortak bir dildir. Bireylerin her türlü duygu ve düşüncelerine aracılık eden müzik, özellikle ergen gençlerin kişilik oluşumu ve yaşam tarzı üzerine önemli etkileri bulunan faktörlerdendir. Bu araştırma, Anadolu Lisesi öğrencilerinin cep telefonlarında tercih ettikleri zil sesleri üzerine etkili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, cinsiyet, sosyoekonomik durum, müzik dersi alıp almama, ders dışı müziksel etkinlikler ve kitle iletişim değişkenlerinin melodi seçimine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla hazırlanan demografik ve müzik beğeni anket verilerinden değişkenlere ait frekans analizi ve yüzdelik oranları elde edilmiştir. Çalışmamızda kullanılan örneklemin şehir kültürüne sahip sosyokültürel yapısı gelişmiş ailelerde yetişen 10., 11. ve 12. sınıf öğrencilerin büyük çoğunluğunun sözlü melodi ve yabancı müzikleri tercih ettikleri görülmüştür. Bununla birlikte cinsiyet değişkeninin yerli ve yabancı müzik tercihi üzerine etkili olmadığı da belirlenmiştir. Öğrencilerin en sık popüler (Pop, Rock) müzik, klasik batı müziği ve Türk halk müziğine ilgi duydukları; cinsiyet, aile ve müzikal etkinliklerin tercih edilen müzik türleri üzerine ayırt edici etkisi olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin çoğunluğunun kendi içgüdüleriyle cep telefonları zil seslerini tercih ettiği, müzikal etkinliklerle ilgilenme oranının çok düşük olduğu, müzik tercihleri üzerine kitle iletişim araçları ve müzik derslerinin etki etmediği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; lise öğrencileri cep telefonları zil seslerini kişisel tercihleri doğrultusunda seçmekte, müzik beğenileri de daha çok kendini ifade etme, hoşlanma, rahatlama ve eğlenmek amaçlı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The process of sounding rhythm and emotional perception levels is called music. Types of music heard in society; It is a common idiom that combines cultures, agrees, shares, lives in peace and is happy. Music, which is mediated by all kinds of emotions and thoughts of the individual, is one of the factors that have important effects on the personality formation and life style of the adolescent youth. This research was conducted in order to determine the influential factors on the ring tones that Anatolian High School students preferred on mobile phones. In the study were investigated that the effects of gender, socioeconomic status, music lessons, extracurricular musical activities and mass communication variables on melody selection. Frequency analysis and percentage ratios of variables were obtained from demographic and music appreciation questionnaires prepared for this purpose. It was determined that the sample used in our study consisted of 10th, 11th, and 12th grade students who had prefer oral melody and foreign music. However, the gender variable is not effective on the preference of local and foreign music. Students are most interested in popular (Pop, Rock) music, classical western music and Turkish folk music; Gender, family and musical activities have been found to have a distinctive effect on the preferred musical genres. It has been determined that the students generall prefer mobile phone ring tones with their own instincts, the rate of interest in musical events is very low, mass media and music lessons do not influence music preferences. According to the results obtained; High school students choose mobile phone ringing tones in the direction of their personal preferences, and music enjoyment is mainly aimed at expressing, enjoying, relaxing and enjoying themselves.