Kamu idarelerindeki iç kontrol sisteminin bağımsız dış denetçi bakış açısıyla değerlendirilmesi: Bir devlet üniversitesinde örnek uygulama
An assesment of internal control system of public agencies by independent external auditor perspective: An example of application in a state university
- Tez No: 370492
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JALE SAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Kamu, İç Kontrol, COSO, Bağımsız Denetim, Audit, Public, Internal Control, COSO, Independent Auditing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Kamu mali yönetimi, kamu kaynaklarının yönetimi ile ilgili kurumları ve süreçleri kapsar. Bu süreç üç aşamadan meydana gelir: Politikaların ve önceliklerin belirlenmesi, ülke kaynaklarının belirtilen politikalara uygun olarak tahsis edilmesi ve kamu kaynaklarının ekonomik, etkin, verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaya yönelik kontrol ve denetim mekanizmalarının kurulması. Bu açıdan denetim, modern kamu yönetimi anlayışının vazgeçilmez özellikleri arasındadır. Bu noktada devreye giren ve etkisini öncelikle özel sektörde hissettiren iç kontrol, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve buna bağlı olarak çıkarılan İç Kontrol Standartları Tebliği ile kamu idarelerinde kurulması zorunlu hale gelmiştir. Standartlarda temel alınan COSO iç kontrol değerlendirme modeline göre iç kontrol sistemi: kontrol ortamı, risk değerleme, kontrol faaliyetleri, bilgi-iletişim ve izleme olmak üzere beş bileşenden oluşmaktadır. Bu sistemin, kamu idarelerinde bir eylem planı çerçevesinde kurulması, izleme bileşeni kapsamında değerlendirilmesi ve zayıf yönlerinin tespit edilerek düzeltilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmayla, bir devlet üniversitesinin bir fakültesinde, bağımsız denetim sürecinde iç kontrol sisteminin incelenmesinde kullanılan soru kağıdı, akış diyagramı ve not alma yöntemiyle araştırma yapılarak, sistemin zayıf yönleri tespit edilmiş ve yönetime öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public Financial Management, covers the institutions and processes related to the management of public resources. This process consists of three stages: Determination of policies and priorities and allocation of the resources of the country in accordance with the specified policies and establishment of control and audit mechanisms aiming to ensure the economical, effective and efficient acquisition and utilization of public resources. Therefore, auditing is an indispensable necessity of modern thinking of public administration. Internal control which step in at this point and showed its effect firstly on private sector, Internal Control Standard Statement which was made by Public Financial Management and Control Law No. 5018 has been a must. According to COSO Internal Control Evaluation Model that is based on the standards, internal control system consist of five different components (Control Environment, Risk Assesment, Control Activities, Information and Communication, Observation). This system needs to be established with an action plan in public agency, to be assessed by observation component and its problems should be detected and corrected. This study aims to investigate the weaknesses of internal control system with questionnaire, flow chart, note taking method and suggestions is made to the mangement level acoording to the results.