Uluslararası finansal piyasların ve forex piyasalarının gelişimi: Türkiye'deki durumu
Development of fi̇nanci̇al markets and forex markets: Statemnet of Turkey
  1. Tez No: 370494
  2. Yazar: SİDRE KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Forex Piyasaları, SPK Mevzuatı, Türkiye, Forex Markets, İnformation of Turkish Capital Market Board Communique, Turkey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZETULUSLARARASI FİNANSAL PİYASLARIN VE FOREX PİYASALARININ GELİŞİMİ: TÜRKİYE'DEKİ DURUMUSidre KÜÇÜKYüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Hatice DOĞUKANLIAralık 2012, 104 SayfaForex piyasası, Bretton Woods sisteminin resmen sona erdiği yıl olan 1974 yılında, dünya ekonomisinin dalgalı kura geçişiyle önemli olmaya başlamıştır. 1974 yılından bu yana, artan, günlük işlem hacmi ile birlikte, şuan dünyanın en büyük para piyasalarından biridir. Forex piyasalarının katılımcıları; merkez bankaları ve özel bankalar olabileceği gibi aynı zamanda ufak birikimleri olan yatırımcılardır.Forex piyasasının kendine özgü işleyişi vardır. Örneğin; pip, spread ve parite gibi bazı temel terimleri bilmek gerekmektedir. Temel terimleri öğrenildikten sonra forex piyasasını anlaşılması daha kolay olacaktır. Ayrıca bu piyasalarda işlem yapan yatırımcıların bu piyasayı iyi analiz etmeleri gerekmektedir.Forex piyasasında iki çeşit analiz yöntemi bulunmaktadır. Bu analiz yöntemleri temel ve teknik analizlerdir. Temel analiz; makroekonomik veriler ile piyasanın analiz edilmesidir. Bu çalışmada; önemli birkaç makroekonomik veri ele alınıp, açıklanmıştır. Teknik analiz ise; grafikler yardımıyla ya da göstergeler ile piyasanın analiz edilmesi ve geleceğe dönük tahminler yapılmasıdır. Çalışmanın önemli bir kısmı teknik analize ayrılmıştır. Bunun temel sebebi; teknik analizin, forex yatırımcıları tarafından çok fazla kullanılıyor olması ve temel analize göre daha önemli olmasıdır.Bu çalışma; forex piyasası ile ilgili teorik bilgiler içermesinin yanı sıra bu piyasanın işleyişine ilişkin bilgileri içermektedir. Türkiye'de SPK tebliği, bu piyasanın gelişimi ayrıca forex piyasalarının Türkiye'de nasıl algılandığına ilişkin bir anket çalışmasına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEVELOPMENT OF FİNANCİAL MARKETS AND FOREX MARKETS:STATEMNET OF TURKEYSidre KÜÇÜKMaster?s Thesis, Business DepartmentSupervisor: Prof. Dr. Hatice DOĞUKANLIDecember 2012, 104 PagesForex market has became important since Bretton Woods system officially was ended in 1974 when the world economy turned into floating exchange rate. Since 1974 it has been one of the strongest money market now with the increasing daily trading volume. The participants of Forex market may be central banks and private banks or the participants with little accumulation of funds.Forex market has its specific fuctions. For instance you are supposed to know the basic structures like pip, spread and parity. It will be easier to understand the Forex market when the basic structures are learned. Also the analysts in these markets should analyse the market well.In the Forex market there are two methods of analysis. These analysis methods are the basic and technical ones. The basic analysis is the analysis of the market with macroeconomic data. In this work a few important macroeconomic data is handled and explained. The technical analysis is to analyse the market with the help of graphics or index and form estimates for the future. The remarkable part of the work has been seperated to the technical analysis. The main reason for this is that the technical analysis are commonly used by the Forex investors and it is more important than than the basic analysis.This study includes not only theoretical knowledge on the Forex Market, as well as contains information on the functioning of this market. Turkish Capital Markets Board Communique contain information about development of this market and also are given a survey on the perception of the forex markets in Turkey.