Leon Golub'un resimlerinin gerçeklik alanı olarak savaş fotoğrafları
The war photos as reality field of Leon Golub paintings
  1. Tez No: 370495
  2. Yazar: İBRAHİM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. SUAT KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş, Sanat, Fotoğraf, Resim, War, Art, Photograph, Painting
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET LEON GOLUB?UN RESİMLERİNİN GERÇEKLİK ALANI OLARAK SAVAŞ FOTOĞRAFLARI İbrahim YILDIZ Yüksek Lisans Tezi, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Suat KARAASLAN Haziran 2013, 100 Sayfa Bu çalışmada, Amerikalı sanatçı Leon Golub?un sanat yaşamı, sanatçının yaşadığı dönemdeki savaşlar ve dönem sanatı, sanatçının resimleri ve resim yaparken kullandığı fotoğraflar arasındaki ilişki incelenmiştir. Kırım savaşından bu yana ?görsel savaş belgeleri? tüm insanlığın belleğine kazınmaya başlamıştır. Bu savaşı takip eden Amerikan İç Savaşı, Birinci ve İkinci Dünya savaşı, Fransa?nın Cezayir?de, Amerika?nın ise Vietnam?da yaptığı yıkımlar, fotoğraf makinelerinin ve kameraların objektifinden geçerek günümüze kadar ulaşmıştır. Şüphesiz bütün bu dokümanlar izlendikçe, geçmişe yönelik kaynaklık etmekle kalmamış, toplumda da bir çeşit bellek oluşturmuştur. Bu bellek biçimi kimi zaman manipülasyonlarla kırılmalara uğrasa da toplumun düşünüş biçiminde ?savaş olgusunu? tanımlamak için büyük önem taşır. Görsel medya ve iletişim araçlarının çoğalması ile birlikte savaşların görsel dokümanlarına ulaşmak kolaylaşmıştır. Vietnam savaşı ile birlikte televizyonlardan savaşın görüntülerinin yayınlanması, dergilerde ve gazetelerde savaşa dair fotoğrafların yer alması toplumda bazı tepkilere sebep olmuş ve savaş karşıtı olan insanların sayılarını arttırmıştır. Bazı dönemler bu tepkiler sokaklara dökülen insanlar tarafından dile getirilmiş ya da sanatçıların eserlerinde yer verdiği savaş karşıtı söylemlerle ortaya konulmuştur. Bir ressamın resim yaparken fotoğrafa başvurması onun bir kaynağa ya da belgeye başvurmasıdır. Nitekim birçok ressamın resim yaparken kaynak olarak fotoğraftan yararlandığı gibi Leon Golub da resim yaparken fotoğraftan yararlanmış bir ressamdır. Savaşa dair görsel dokümanlar da Golub?un sanatsal üretim sürecinde ilgi alanına hemen girmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE WAR PHOTOS AS REALITY FIELD OF LEON GOLUB PAINTINGS İbrahim YILDIZ Master Thesis, Department of Fine Arts Adviser: Prof. Suat KARAASLAN June 2013, 100 pages In this study, the American artist Leon Golub?s art life, the wars during the artist?s lifetime, the art in that period, the relationship between the artist's paintings and the photographs that he used while painting are analyzed. Since The Crimean War, ?visual war documentation? has been imprinted on the memory of humanity. The American Civil War which followed The Crimean War, The First and Second World War, the destruction that France did in Algeria and also that America did in Vietnam have reached today through the lens of the cameras. Certainly, as all of these documents were viewed, they have not only been a retroactive source, but also they have formed a kind of memory in society. Although, from time to time, this type of memory has been exposed to break downs caused by manipulations, it has played a significant role in defining ?war phenomenon? in social perception. It has been easier to reach the visual documentation of wars due to the proliferation of visual media and communication instruments. Along with The Vietnam War, the publication of images and photographs of war on televisions, in magazines and newspapers has resulted in reactions in the society and has increased the number of people who are against war. In some historical periods, these reactions have been often uttered by people on streets and artists in their anti-militarist manifestos of their works. When an artist refers to a photograph for his or her painting, in fact, he or she refers to a source or documentation. Indeed, like many artists who have benefited from photographs while painting, Leon Golub is a painter who has also benefited from photographs in his paintings as a source. Visual documents about the war have interested Golub in his artistic production process.