İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersi 'İletişim ve insan ilişkileri' ünitesinde geçen kavram ve tanımlara erişme düzeyi
Elementary school 7. grade students level of access to the concept and defi̇ni̇ti̇ons i̇n the uni̇t 'Communi̇cati̇on and human relati̇ons' i̇n soci̇al studi̇es subject lesson
- Tez No: 370587
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SAMET ALTINBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler Öğretim Programı, Kavram, İletişim, Erişi Düzeyi, Social Studies, Concepts, Social Studies Curriculum, Communication, The level of success
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada İlköğretim 7. Sınıf öğrencilerinin“İletişim ve İnsan İlişkileri”ünitesinde geçen kavram ve tanımlara erişme düzeyleri nelerdir? Öğrencilerin cinsiyetleri, ikamet yerleri, ailelerinin aylık gelir durumları, haftalık kitap okuma ve internet kullanma süreleri, anne ve babalarının eğitim durumları ile kavramlara erişme düzeyleri arasında ilişki var mıdır? Sorularının cevapları aranacaktır. Araştırma“Giriş”,“Yöntem ve Metodoloji”ile“Sonuç”bölümlerinden oluşmaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modelleri, geçmişte ya da halen var olan bir durumu var olduğu şekilde betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımlarıdır. Araştırmanın örneklemini Bingöl il, ilçe ve köylerinden öğrenim gören ilköğretim 7. Sınıf öğrencilerinden 722 kişi oluşturmaktadır. Araştırma anketini, 7 adet demografik özellikleri içeren sorulardan sonra 31 adet kavram başarı testi soruları oluşturmaktadır. Araştırmada, ilköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler dersi“İletişim ve İnsan İlişkileri”ünitesinde geçen“iletişim, olumlu iletişim, olumsuz iletişim, empati, sempati, ben dili, sen dili, beden dili, jest ve mimikler, kitle iletişim, tekzip, sansür…”gibi kavram ve tanım öğeleri araştırma kapsamına alınmış ve öğrencilerin bu kavramlarla ilgili bilgilerinin değerlendirilmesi amacıyla Kavram Başarı Testi uygulanmıştır. Kavramsal çerçevede bakıldığında yapılan uygulama sonucunda öğrencilerin kavramlara ulaşılma oranı %87 olarak belirlenmiştir. Çalışma sonunda öğrenci ailelerinin aylık gelir düzeyi, anne ve babalarının öğrenim durumu, öğrencilerin haftalık kitap okuma süreleri ve cinsiyet gibi faktörlerin öğrenci başarısına etkisi görülmüştür. Diğer taraftan internet başında geçen süre ve yerleşim yeri değişkenleri ile öğrencilerin kavramlara erişme düzeyleri arasında herhangi bir ilişki görülmemiştir. Araştırma sonuçlarına dayalı tartışma ve öneriler yapılmıştır. Çalışmanın sonunda faydalanılan kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Primary 7. Students in the class of“Communication and Human Relations”unit in the concept and definition of level of access? Students ' gender, place of residence, the family of the monthly, weekly reading the book, and the time period for using the internet, of the education of the mother and the father, and with concepts of access to the relationship between levels? The answer will be sought. Research“Preface”,“Introduction”,“Methods”,“Results”section. In the research model was used in the scan. Screening models, past or present, have a condition that exists in the way that the research aimed to describe approaches. The sample of the research Bingol province, district and village of primary education 7. Grade students 722 people. Research the survey, 7 demographic characteristics containing questions, then the concept of 31 achievement test questions. In the study, the primary 7. Grade Social studies course“Communication and Human Relations,”unit“, used in communication, positive communication, negative communication, empathy, sympathy, language, you language, body language, gestures and facial expressions, mass communication, refutation, censorship...”, such as the concept and definition of the scope of the research items and students received information on the concepts, the evaluation of the Concept in order to Successfully tested. Conceptual framework when we made as a result of the application of the concepts that need to be given the success rate of 87%. Eventually, the family income of the student, parents of learning, the students ' weekly time reading books, and of such factors as gender effect on student achievement. On the other hand, the beginning of the internet in the last time and place of the variables of the students with the concepts of access to any relationship between the levels observed. Research based on the results of the discussion and recommendations made. At the end of the utilisation of resources.