B. Tongur'un, solo flüt sonatı No: 1 ve H. Niyazi Tura'nın, flüt ve piyano için sonatının incelenmesi
The analysis of Babür Tongur's sonata for solo flute No: 1 and Hasan Niyazi Tura's sonata for flute and piano
  1. Tez No: 370640
  2. Yazar: LELYA BAYRAMOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYLA ULUDERE
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Flüt, Sonat, Türk Bestecileri, Horbek, Ritm, Flute, Sonata, Turkish Composers, Horbek, Rhythm
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu eser metni çalışmasında, Babür Tongur'un ve Hasan Niyazi Tura'nın yaşam öyküleri ve yapıtları hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Babür Tongur'un Solo Flüt için Sonat No 1'i, ikinci bölümde ise Hasan Niyazi Tura'nın Flüt ve Piyano için Sonat'ı incelenmiştir. Analizleri ve müzik dillerine yer verilerek çalıcılara gerek teknik, gerekse yorum için yardımcı olabilecek yöntemleri, içlerinde günümüzdeki flüt eğitiminde geçerli ve söz sahibi olan, hem yorumcularından hem de pedagoglarından, çeşitli çalışma egzersizleri ve etüd örnekleriyle açıklanmıştır. Yukarıda sözü edilen yapıtların yer aldığı eser metni çalışmasında, günümüz Çağdaş Türk Müziği'nin bestecilerinden olan Babür Tongur ve Hasan Niyazi Tura'nın bestecilik kimliklerinin daha iyi kavranması hedeflenmiştir. Ayrıca bu yapıtları seslendirecek flüt sanatçılarına eserleri tanıtarak, teknik ve yorum açılarından farklı yöntemlerle çalışma kılavuzu oluşturarak, yol göstermek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This summary contains the biographies, works of Babür Tongur and Hasan Niyazi Tura. Babür Tongur's Sonata No: 1, for Solo Flute is analysed in chapter 1. In chapter 2, the Sonata for Flute and Piano is examined. Analysing according to the composers' musical language would give technical help and would develop some methods for interpretation. This is explained with some examples given by well-known musicians and pedagogues. Some of their practicing exercises and examples from etudes are also included. As mentioned above, this study aims to develop an understanding of individual styles of the contemporary Turkish Composers, Babür Tongür and Hasan Niyazi Tura. Another aim is to guide Flautists through what these pieces are all about and is also set guidance for exercises with different aspects of technic and interpretation.