Johann Nepomuk David'in 'Zweite Sonate' adlı eserinin teknik ve yoruma dayalı incelemesi
Technical and interpretational analyse of Johann Nepomuk David's 'Zweite Sonate'
  1. Tez No: 370641
  2. Yazar: MEHMET YASEMİN
  3. Danışmanlar: PROF. ÇİĞDEM İYİCİL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Violin education, Contemporary Music, Sonata for Solo Violin, Technical Study Methods
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma, çağdaş keman edebiyatının önde gelen bestecilerinden Avusturyalı Johann Nepomuk DAVID'in çalkantılarla dolu yaşam öyküsü ve keman için bestelediği“Zweite Sonate”isimli eserin teknik ve yoruma dayalı analizini içermektedir. Çalınması oldukça güç olan solo sonat pek çok farklı yay ve sol el tekniği içermektedir. Eşliksiz oluşu eserin zorluk derecesini daha da arttırmıştır. Bu çalışma ile eserin, günümüz kemancıları tarafından daha kolay çalınabilmesi için çalışma teknikleri önerilmiş ve bu çalışmalarla zorlukları aşabilmeleri hedeflenmiştir. Bestecinin yaşam öyküsü ve eserin besteleniş aşamaları ise solo sonatın yorumlanmasında icracılara ışık tutacaktır. Anahtar Kelimeler : Keman, Çağdaş Müzik, Solo Keman için Sonat, Teknik Çalışma Yöntemleri
Özet (Çeviri)
This paper analyzes and interprets the sensational life of one of the leading contemporary Austrian composer Johann Nepomuk David and his violin composition“Zweite Sonate”. This delicate solo sonate has various bow and left hand technics, making it very hard to perform. Furthermore, violin is not accompanied in this composition, which dramatically increases its difficulty level. This paper aims to overcome the difficulties of the composition thus proposes technics for contemporary violinists to play it easier. The composer's life story and the creation phases of the composition will help violinists to interpret this musical masterpiece.