Cumhuriyet Dönemi Türk Polis Teşkilatı
Republic Period Turkish Police Department
- Tez No: 370657
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER ULUTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Polis teĢkilatı, Cumhuriyet, Kanun
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Türk Polis TeĢkilatının, 10 Nisan 1845 yılında temellerinin atılmasından sonra, 1876 Tanzimat ve Islahat fermanıyla Avrupa polis teĢkilatları örnek alınarak, yenilikler yapılmıĢtır. 1879'da Zaptiye Nezareti bugünkü anlamıyla Emniyet Genel MüdürlüğükurulmuĢ, 1907 tarihli Polis Nizamnamesi ile polis adaylarının nitelikleri ve hangi Ģartlarda alınacakları belirtilmiĢtir. Cumhuriyetin ilanı ile beraber, yenilik hareketleri polis teĢkilatına da etki etmiĢ, Emniyet teĢkilatı kendi içinde uzman birimler oluĢturmaya baĢlamıĢtır. 14 Temmuz 1934 yılında P.V.S.K (Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu) ile polisin görev tanımı yapılarak, polise özel yetkiler verilmiĢtir. 4 Haziran 1937 tarihinde 3201 sayılı Emniyet TeĢkilatı Kanunu yürürlüğe konulmuĢ, bu kanun çıkarılırken birçok Avrupa devletinin polis teĢkilatları incelenmiĢtir. Her iki kanun da çağın gereksinimlerine göre yapılan değiĢikliklerle, günümüzde de halen yürürlüktedir. Emniyet TeĢkilatı Ankara'da kurulan Emniyet Genel Müdürlüğü ile tek çatı altında toplanmıĢ, polis yetiĢtirmek için açılan polis okulları ilepolis teĢkilatı profesyonel bir düzeye getirilmiĢtir.1960'lı yıllardan sonra siyasal olaylar, öğrenci ve gençlik olayları, asayiĢ ve suç oranları gittikçe artmıĢ, yeterli araç ve teçhizat yokluğu parasal sıkıntılar nedeniyle, polis olaylara müdahalede yetersiz kalmıĢtır. Polis de siyasi olaylara yer yer taraf olabilecek tarzda dernekler kurarak,siyasal kamplaĢmaya dahil olmuĢ, tüm bu olayların sonucundaordu, ülkedeki kaos ortamına dayanarak yönetime el koymuĢtur. 1980 sonrasında hükümetler, polis teĢkilatında köklü değiĢiklikler yapmıĢ olup, polis sayısı arttırılarak yeniden düzenlemiĢ, polise dernek ve sendika kurma, (spor dernekleri hariç) üye olmayasağı getirilmiĢtir. Türk Polis TeĢkilatı, bugün itibariyle Avrupa ülkelerindeki polis teĢkilatları ile yarıĢır düzeye gelmeye baĢlamıĢtır.
Özet (Çeviri)
April 10, 1845 the foundations of the Turkish National Police in 1876 after its disposal administrative reforms by decree of the new European police forces have been modeled on the organization of the Turkish police. General Directorate of Security was established in 1879, its current meaning, the Ministry of Law Enforcement, Police Regulations of 1907 candidates with the qualifications and the conditions under which the police are to purchase. Movements also had an impact on the police force with the proclamation of the Republic of innovation, specialized units within the Police organization started to establish their own. July 14, 1934 PVSK in (Duties and Powers of the Police Act), the task will be defined with the police, the police are given special powers. Police Organization Law No. 3201 on June 4, 1937 put into effect, this law removed many of the European state police investigated the amendments made to the needs of the age in both law still in force today. Established by the Security General Directorate of Security Organization, Ankara, were gathered under one roof, opened to train police, schools and police, the police has been a professional level.After the 1960s, political events, student and youth events, public order and crime rates steadily increased, and the lack of adequate facilities and equipment due to financial difficulties, the police intervened in the events were insufficient. Police in the political events in places that may become party-style Der Pol - Pol-A under the names of associations involved in establishing the political kamplaĢmaya police, as a result of all these events, the military government confiscated on the basis of the country into chaos. Governments after 1980, the police increased the number of fundamental changes, the revised gidilmiĢ police, police associations and trade unions, sports subjects, with the exception of being a member of prohibition is imposed. No longer compete with the level of police agencies in European countries The Turkish police have started to arrive.Keywords : Turkish Police Force , Republic , Law