Osmanlı-Avusturya savaşı (1787-1791)
Ottoman-Austria war (1787-1791)
  1. Tez No: 370689
  2. Yazar: TURAN ARAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SÜME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Avusturya, Lojistik, Diplomasi, Ziştovi, Muhadiye, Ottoman, Austria, Logistics, Diplomacy, Sistova, Muhadiye
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
OSMANLI-AVUSTURYA SAVAŞI (1787-1791) Kanuni Sultan Süleyman'ın 1526'da Mohaç Meydan Muharebesi sonucu Macaristan'ı ele geçirmesi ile başlayan Osmanlı-Avusturya ilişkileri, 17. yüzyıl sonlarına kadar Osmanlı Devleti'nin üstünlüğü ile devam etti. 18. yüzyılda ise Osmanlı-Avusturya ilişkileri Avusturya'nın lehine gelişti. Osmanlı Devleti, Küçük Kaynarca Antlaşması ile kaybettiği toprakları kazanmak amacıyla 1787 yılında Rusya'ya savaş ilan etti. Ancak Rusya'nın müttefiki Avusturya Osmanlı Devletine karşı savaşa dahil oldu. Bu savaşta Osmanlı ordusunun büyük bir bölümü Avusturya ile mücadele etti. Savaşın başlarında Avusturya karşısında başarılı olan Osmanlı Devleti, iki cepheli savaşı uzun süre üstün konumda devam ettiremedi. Osmanlı Devleti İsveç ve Prusya ile ittifak yaptıysa da mağlup olmaktan kurtulamadı. Savaş 1791'de Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalanan Ziştovi Antlaşması ile son buldu. Bu çalışmada Osmanlı-Avusturya ilişkilerinin küçük bir kesiti olan 1787-1791 Osmanlı-Avusturya Savaşı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
OTTOMAN-AUSTRIA WAR (1787-1791) Starting with the Mohàcs Battle with which Kanuni Sultan Suleyman captured Hungary in 1526, Ottoman – Austria relations continued till end of 17th century with Ottoman Empire's supremacy. On the other hand, Ottoman – Austria relations proceeded in countenance of Austria in 18th century. Ottoman Empire declared war against Russia in 1787 with the aim of retaking the lands which it losed with The treaty of Kuchuk Kainardji. However, Russia's ally Austria joined to that war against Ottoman Empire. A big part of Ottoman Empire fought in this war against Austria. At the beginning of the war with two battlefront, Austria was superior to Ottoman Empire but later it could not succeeded to maintain that superiority. Even making an alliance with Sweden and Prussia, it losed the war. The war ended with The Treaty of Sistova between Ottoman and Austria in 1791. This study deals with 1787-1791 Ottoman-Austria war which is a small part of Ottoman Emmpire-Austria relations.