Örgütsel çatışma nedenleri, örgütsel çatışma yönetimi ve örgütsel güven arasındaki ilişki
Relationship between organizational trust, organizational conflict reasoning and organizational conflict management
  1. Tez No: 370710
  2. Yazar: GÜLSÜM DİŞİOĞLU HABERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL MAMATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, çatışma nedenleri, örgütsel çatışma yönetimi, güven, örgütsel güven, Conflict, cause of conflict, conflict management, trust, organizational trust
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, çatışma nedenleri, örgütsel güven ve çatışma yönetim stili arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu amaçlar doğrultusunda araştırmanın örneklemi büyük ve hiyerarşik bir örgütlenme yapısında olan Bolu İli Kamu Hastaneler Birliği çalışanlarından oluşturulmuştur. Araştırmada veriler kolay örneklem yöntemiyle elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda örgütsel güvenin, çatışma nedenleri ve çatışma yönetim stilleri arasında düzenleyici bir rolü olduğu görülmüştür. Araştırmadaki bulgular işin yapılma şekli ile ilgili çatışmalar ve problem çözme çatışma yönetim stili arasındaki ilişkide örgüte güvenin düzenleyici bir role sahip olduğunu göstermiştir. Yine, yönetim ile ilgili çatışmalar ve problem çözme çatışma yönetim stili arasındaki ilişkide örgüte güvenin düzenleyici bir role sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca yönetim ile ilgili çatışmalar ve problem çözme çatışma yönetim stili arasındaki ilişkide çalışma arkadaşlarına güvenin düzenleyici bir role sahip olduğu gözlenmiştir. Bulgular kişisel faktörler ile ilgili çatışmalar ve kaçınma çatışma yönetim stili arasındaki ilişkide örgüte güvenin düzenleyici bir role sahip olduğunu ve yönetim ile ilgili çatışmalar ile kaçınma çatışma yönetim stili arasındaki ilişkide yöneticiye güvenin düzenleyici bir role sahip olduğunu göstermiştir. Son olarak kişisel faktörler ile ilgili çatışmalar ve hükmetme çatışma yönetim stili arasındaki ilişkide örgüte güvenin düzenleyici bir role sahip olduğu bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the relationships between causes of conflict, organizational trust and conflict management style. For the purpose of this resaerch, the research sample is selected from the Assosiciation of Public Hospitals' employees in Bolu, which has a large and hierarchical organizational structure. In this study, data was collected by easy sampling method. The findings revealed that organizational trust has a moderator role between the causes of conflict and conflict management style. For example, research findings show that organizational trust has a moderator role between the way of working and problem solving conflict management styles. In addition, organizational trust has a moderator role between the conflict of about management and problem solving conflict management style. The findings also releaved that, trust in colleagues has a moderator role between the conflict in management and problem solving conflict management style. On the other hand findings showed that trust in manager has a moderator role between conflict in personal factors and avoidance conflict management style. Finally, the research findings releaved that trust in organization has a moderator role between conflicts in personal factors and domination conflict management style. The research findings have been discussed in the light of the relevant literatüre.