Erendiz Atasü ve Remzi Çayır bağlamında modernleşme, demokrasi ve cumhuriyet tartışmaları
Debates over modernization, democracy and republic within the context of Erendiz Atasü and Remzi Çayır
- Tez No: 370713
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜROL ÇANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Modernlik, Osmanlı Modernleşmesi, Cumhuriyet Modernleşmesi, Muhafazakâr Modernlik, Modernisation, Modernity, Modernisation of Ottoman, Modernisation of Republic, Conservative Modernity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Kapitalist gelişmeden bağımsız olmayan modernlik, özgürleşme modernliği ve teknoloji modernliği olmak üzere iki şekilde gelişmişti. Özellikle Fransız Devrimi'nden sonra teknoloji modernleşmesi özgürleşme modernleşmesinin önüne geçerek onu gölgede bırakmıştı. On dokuzuncu yüzyıl ve yirminci yüzyılın büyük bir bölümü teknoloji modernliğinin ve kapitalizmin amblem ideoloji olan liberalizmin değerlerinin egemenliğinde geçmişti. Fakat 1968 Devrimi, teknoloji modernliğine meydan okuyarak özgürleşme modernliği için yeniden bir umut ışığı yakmıştır. On sekizinci yüzyılda başlayan Osmanlı modernleşmesi, on dokuzuncu yüzyılda hız kazanarak devam etmişti. Osmanlı modernleşmesinin öncülüğünü yapan batıcı-laik modernleştirici bürokrasi, 1876 anayasal hareketi ve 1908 Devrimi ile Osmanlı devletine Batı'dan örnek alınan liberal değerleri ve liberal devlet değerlerini yerleştirmeye çalışmıştı. Cumhuriyet rejimini kuran elit farlı yanları olmakla birlikte büyük oranda bu batıcı-laik bürokrasinin devamıydı. Bu bürokratik geleneğin devlet eliyle burjuvazi yaratma düşüncesi ve batılılaştırma çabaları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasından sonra da büyük bir hızla devam etmişti. Cumhuriyet modernleşmesinin“batılı-ulusal-seküler toplum/devlet”yaratma fikri II. Dünya Savaşı'ndan sonra büyük oranda tamamlandığı için, bundan sonraki süreçte cumhuriyetçi modernleşmenin ya da Kemalizm'in yerini muhafazakâr modernlik almıştı.
Özet (Çeviri)
Modernity, which is not independent from capitalist development, evolved in two ways as technological modernity and emancipation modernity. Technological modernity, especially after French Revolution, took precedence over emancipation modernity and surpassed it. A large part of nineteenth and twentieth century was under the domination of liberalism, which was a symbol ideology of technological modernity and capitalism. However, 1968 Revolution, gave a glimmer of hope for emancipation modernity by challenging to technological modernity. Modernization of Ottoman, which started in the eighteenth century, continued to accelerate in the nineteenth century. The Western-secular modernizer bureaucracy that led to Ottoman modernization, tried to set up liberal values and liberal state values, which were taken as an example for Ottoman state, through 1876 constitutional movement and 1908 Revolution. The idea to create bourgeoisie by state and westernization attempts of this so-called bureaucratic tradition continued with a great momentum after the establishment of Turkish Republic. Since the notion of Republic modernization to generate“western-national-secular society/state”was substantially completed after the Second World War, the process following this, conservative modernity took the place of republican modernisation or Kemalism.