İdari para cezaları
Administrative sanctions
- Tez No: 370788
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Administration, Administrative sanction, Blame
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Tezimizde genel olarak idari para cezaları üzerinde durulmuştur, idari para cezalarının tarihsel gelişimi ve yapılan yasal düzenlemeler, kanunlar ve literatürdeki idari para cezası kavramı ve idari yaptırımlar incelenmiştir. İdari para cezaları, Kabahatler hukuku çerçevesinde değerlendirilmiştir. Kabahatler Hukukunun genel esasları, unsurları, özel görünüş şekilleri, Kabahatler Kanununda öngörülen idari yaptırımlara genel olarak değinilmiş, hukuka uygunluk sebebleri ve idari işlemin unsurları açısından da ayrı ayrı incelenmiş ayrıca kesinleşen idari para cezalarının tebliği, tahsili, zaman aşımı konuları irdelenmiş ve son olarak da idari para cezalarının yargısal denetimi incelenmiştir. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile ilgili olarak, yapılan değerlendirme sonucunda; yaptırımların usule ilişkin ilkeleri konusunda yeterli düzenleme içermemesi ve idari yaptırım kararlarına karşı başvurulacak yargı yolu konusunda ikili bir sistem getirmesinin, uygulamada birlik ve hukuk güvenliğinin sağlanabilmesi için öncelikle, idari yaptırımların idari ve usule ilişkin kurallarını düzenleyen genel idari usul kanunu çıkarılması, ayrıca idari işleme karşı başvurulacak yargı yolu konusundaki ikili sistemin değiştirilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiği, ve yapılacak düzenlemeyle kural olarak idari yargının görevli olmasının sağlanması, idari yaptırımlarım hukuki niteliğinin gereği olarak kaçınılmaz olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelime: İdare, İdari Para Cezası, Kabahat.
Özet (Çeviri)
The administrative sanctions are emphasized in general in the thesis. The historical development of the administrative sanctions, the legislative regulations that has been made so far, the laws, the concept of the administrative sanctions in literature and the administrative sanctions are studied. The administrative sanctions are valued within the frame of law. The basic elements, aspects of the Misdemeanor Law and the administrative sanctions that estimated according to the Misdemeanor Law are mentioned within the scope of the compliance with law and the elements of the Administrative Act. The notifications, collections and the time-out of the conclusive administrative sanctions are studied and the judicial review of the administrative sanctions are examined. In accordance with the Misdemeanor Law no. 5326, it is concluded that due to the inadequate arrangements about the sanctions of procedural principles and bringing a binary system about taking judicial proceedings against the administrative sanctions, a law about the administrative sanctions and their procedural principles should be enacted in order to ensure the unity in practice and the security of law. Furthermore, it is understood that there is a necessity to make a legal regulation to amend the binary system concerning the litigation to the court and it is essential that the administrative justice be in charge of making the regulation.