Effects of globalisation on developing countries: A case study of the Baltıc states
Gelişen ülkeler üzerinde küreselleşmenin etkileri: Baltık ülkeleri örnek çalışması
  1. Tez No: 370790
  2. Yazar: IEVA BUMBURE
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. AHMET İZZET KARACAHİSARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Baltik Ülkeleri, Küreselleşme, Ekonomi, Ekonomik Kriz, Sosyal Dışlanma, Baltic States, Globalization, Economy, Financial Crisis, Social Exclusion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma 1991 – 2012 dönemi sırasında küreselleşmenin gelişmekte olan ve Baltik ülkeleri olarak da bilinen Estonya, Letonya, Litvanya üzerindeki negatif ve pozitif etkilerini incelemektedir. 1991 tarihinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği resmen sona ermiş, bağımsızlığın tekrar kazanılmasından sonra Baltik ülkeleri kumanda ekonomisinden piyasa ekonomisine geçiş sürecini başlatmış ve birçok zor ve karmaşık piyasa odaklı yapısal reformlar uygulamaya konulmuştur. Baltık ülkelerindeki küreselleşme etkileri ekonomik, politik ve sosyal perspektifden incelenmiştir. Ayrıca bu ülkelerin geçmiş tarihleri göz önünde bulundurulmuştur. Deneysel çalışmalar göstermiştir ki küreselleşmenin Estonya, Letonya ve Litvanya üzerinde hem pozitif hem de negatif etkileri olmuştur. Baltik ülkeleri dünya ekonomisi ile daha çok bütünleşmiş ve küreselleşme ekonomik büyümeye katkıda bulunmuştur. Ancak Aynı zamanda Estonya, Letonya ve Litvanya üzerinde yüksek sosyal maliyetler getirmiştir. Bundan dolayı negatif etki olarak gelecekte yetişmiş insan kaybı ciddi ekonomik ve siyasi sıkıntılar yaratabilir.
Özet (Çeviri)
This study examines positive and negative impacts of globalization on developing countries Estonia, Latvia and Lithuania, also known as the Baltic states, during the period of 1991-2012. In 1991, the Union of Soviet Socialist Republics formally ceased to exist. After regaining independence Baltic states begun process of shifting from a command economy to a market economy and implemented many difficult and complex market-oriented structural reforms. The effects of globalization in the Baltic states have been analysed from economic, political and social perspective, also considering recent history of these countries. The empirical studies conclude that globalization has had both positive and negative impacts on Estonia, Latvia and Lithuania. The Baltic states have become more integrated in the world economy and globalization has contributed to the economic growth, however it has also imposed high social costs on Estonia, Latvia and Lithuania, which can have a negative effects in the future by creating a loss of human capital and pose serious economic and political challenges.