Relationship between education, experience and behavioral biases
Eğitim, tecrübe ve davranışsal önyargılar arasındaki ilişki
- Tez No: 370835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REŞİT DENİZ GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Behavioral Finance, overreaction and under reaction, loss realization aversion, mental accounting, Davranışsal finans, aşırı ve yetersiz tepki, zarardan kaçınma, zihinsel muhasebe
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Behavioral finance becomes an important field when classical finance is not enough to explain some anomalies in the market and financial crisis arise. Since classical finance claims that investors are rational, experiences in markets show that rationality should be discussed. Psychology and mentality of investors direct the market trend and studies also prove that behavioral biases should not be ignored. There are several behavioral biases that are subjected in behavioral finance. It is not easy to go through all biases and make conclusions about them. This study deals with the five behavioral biases namely: Overreaction and under reaction, loss realization aversion, mental accounting, regret avoiding and representativeness. These biases are discussed in details. The research is made on 80 experimental investors and they are asked several questions for testing if education and investment experience is dependent with these behavioral biases or not. This study gives opportunity that the concept of behavioral finance is very open to various researches and this study concludes that these kind of studies help for improving behavioral finance and gives recommendations to academics, students or investors.
Özet (Çeviri)
Finansal piyasalarda ve Finansal krizin olduğu dönemlerde klasik finans teorilerinin açıklayamadığı bazı anomalilerin davranışsal finans tarafından açıklanması bu olduğu önemli hale getirdi.Klasik finans teorisinin temelinde yatırımcıların rasyonel olduğu kabul edilmektedir. Fakat yaşanan durumlar göstermektedir ki rasyonellik kavramı sorgulanmalı ve farklı kavramlarla açıklaması yapılmalıdır. Piyasadaki yatırımcıların psikolojisi ve mentalitesi market trendini direkt olarak etkilemekte olduğu için önyargılar göz ardı edilmemelidir. Davranışsal finansta birçok davranışsal önyargılar bulunmaktadır. Tüm önyargıları inceleyip hepsi üzerinde ayrı çalışmak mümkün olmamaktadır. Bu çalışmada beş davranışsal önyargı üzerinden gidilmiş olum sırasıyla şu şekildedir: Aşırı ve yetersiz tepki, zarardan kaçınma, zihinsel muhasebe, pişmanlıktan kaçınma ve temsil edilebilirlik. Bahsedilen önyargıların eğitim ve tecrübe ile ilişkisi anket yöntemiyle 80 kişi üzerinde çalışılmış olup aralarında bir bağlantı olup olmadığı incelenmiştir. Bu çalışma davranışsal finansın gelişmekte olduğunu ve bu alanda birçok çalışmaya gereksinim duyulduğunu ortaya çıkarmıştır. Çalışma, davranışsal finansın klasik finansa gore yeni bir kavram olması nedeniyle gelişebilmesi ve faydalı çıkarımlar yapılabilmesi açısından fikir vermektedir.