Podcasting in pre-service language teacher education: A constructivist perspective
Yabancı dil öğretmeni eğitiminde yapılandırmacı yaklaşım çerçevesinde podcast kullanımı
  1. Tez No: 370842
  2. Yazar: SEDA GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Podcast, harmanlanmış öğrenme, dil becerileri, sosyal yapılandırmacı kuram, dil öğretmeni adayları eğitimi, Podcasts, blended learning, language skills, social constructivism, pre-service language teacher education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma İngiliz Dili Eğitimi öğretmen adaylarının podcast kullanımıyla ilgili algılarını araştırmaktadır. Ayrıca öğretmen adaylarının podcast kullanımıyla ilgili olumlu ve olumsuz görüşleri ve Web 2,0 araçlarını hem akademik hem de kişisel yaşamlarında ne ölçüde kullandıkları incelenmektedir. Bu nedenle, üçüncü sınıf öğretmen adaylarının dil becerileri öğretme dersi web tabanlı bir platformda podcastlerle harmanlanmıştır. Dersin katılımcılarına özgü ve onların podcatleri dinleyebilecekleri, bilgisayarlarına, MP3/4 çalarlarına ya da akıllı telefonlarına indirebilecekleri, dinledikleri podcast parçalarıyla ilgili görevleri yerine getirebilecekleri, görüş ve duygularını belirtebilecekleri ve ayrıca arkadaşlarının çalışmalarını da görebilecekleri bir Web sitesi tasarlanmıştır. Bu özel çalışmada sosyal yapılandırmacı öğrenme kuramı esas alınmış ve işbirlikçi bir öğrenme ortamı oluşturulmuştur. Çalışmada, nitel ve nicel araştırma metodları birleştirilerek karma bir araştırma metod deseni kullanılmıştır. Çalışmanın güvenilirliğini sağlamak için anket, yüz yüze röportaj uygulanmış olup ayrıca öğrenci duygu ve görüşleri ile öğrencilerin haftalık olarak tamamladıkları podcastlarle ilgili görevlerindeki performanslarına bakılmıştır. Belirgin bir değişiklik olup olmadığını gözlemleyebilmek için anket ve röportajlar hem çalışmanın başında hem de sonunda uygulanmıştır. Sonuçlar öğretmen adaylarının podcast kullanımına karşı genel olarak olumlu görüşlere sahip olduklarını ve bunun neticesinde ileriki öğretmenlik yaşantılarında podcast kullanımına meyilli olduklarını ortaya koymuştur. Podcastlarla ilişkili görevlerde her öğrencinin kendi performansı betimsel istatistiğe göre analiz edilmiştir. Katılımcıların podcast görevleriyle ilgili haftalık performanslarında artış olduğu gözlemlenmiş bu da podcast kullanımına uyum ve alışma sürecinden sonra katılımcıların performans seviyelerinin yükseldiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the perceptions of pre-service English language teachers towards the use of podcasts. In addition, it surveys to what extent pre-service language teachers use Web 2 tools in their academic lives as well as personal lives and their views on the benefits and possible drawbacks of podcasts. For this reason, Teaching Language Skills Course specifically for the third year pre-service teachers is blended with podcasting in a web based platform. Twenty-two pre-service teachers who take the course constitute the working group. A web site is designed solely for the participants of the course and empowers them to listen to and download podcasts, do the tasks related, make reflections and view other learners' work. The theoretical background of this specific study is based on social constructivism. Here in this study, a collaborative learning environment is provided. Combining both qualitative and quantitative research methods, a mixed method research design is used. Questionnaire, face to face interviews and pre-service language teachers' reflections are conducted in order to ensure triangulation. The questionnaire and face to face interviews are held at the beginning and at the end of the course and results are compared to see if there is a significant change. Results show that participants have a positive view of podcasts in general and have a tendency to use the podcasts in their following teaching career. Each learner's weekly performance on the tasks related with the podcasts is also analysed according to the descriptive statistics. It is concluded that learners' performances on tasks are rapidly increasing which points out that after the adaptation period and learners get familiar with the podcasts their performance level increased.