Prefabrication plant management and cost reduction analysis
Prefabrikasyon fabrika yönetimi ve maliyet düşürme analizleri
- Tez No: 75751
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Prefabrikasyon, öndökümlü Beton, Prefabrik Fabrikası, Verimlilik, Yenilik, Maliyet Sistemleri, Maliyet Düşürme M, Prefabrication, Precast Concrete, Prefabrication Plant, Productivity, Innovation, Cost Systems, Cost Reduction IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZ PREFABRİK FABRİKA YÖNETİMİ VE MALİYET DÜŞÜRME ANALİZLERİ Gök, Murat Serdar Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Y.Doç.Dr. Metin Arıkan Eylül 1998, 131 sayfa Öndökümlü beton endüstrisi inşaat sektörünün önemli bir parçasıdır ve ileriki yıllarda inşaat sahalarında öndökümlü beton kullanımının düzenli olarak artacağı tahmin edilmektedir. Fakat bu alanda faaliyet gösteren firmalar arasındaki şiddetli rekabetten dolayı prefabrikasyon işi çok karlı bir iş değildir. Bir şirketin kar marjını yükseltmek ve pazardaki payım artırabilmek için tek yolu maliyetin düşürülmesidir. Maliyeti düşürme işlemi geleneksel ve modası geçmiş sistemlerin fabrikalarda kullanımım devam ettirerek gerçekleştirilemez. Bu ancak iyi planlama, ve programlama, iyi organize olma, yenilikler yapma, sürekli ve düzenli kalite kontrolü yapma ve fabrikalarda yeni inşaat sistemlerini kullanma sayesinde gerçekleştirilebilir. Bu tezde prefabrikasyon işi, fabrika yönetimi ve maliyet düşürme işlemleri incelenmiştir. Böyle bir incelemeyi yapabilmek için öncelikle prefabrikasyonkavramı detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Prefabrikasyonun avantajları, karşılaşılan problemler, dezavantajları ve prefabrikasyonun genel prensipleri anlatılmıştır. Daha sonra fabrika özellikleri ve fabrika yer seçimi ve fabrika yerleşimi için gerekli olan kriterler tartışılmıştır. Ayrıca fabrika yönetim kavramı, yönetimin farklı safhaları ve fabrika yönetiminin toplam maliyet üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Maliyet sistemleri ve maliyet düşürme işlemi genel bir kavram olarak incelenmiştir. Sonraki bölümlerde malzeme ve işçilik maliyetlerini düşürmek için yapılan özel işlemler gerçek örneklerle desteklenerek açıklanmıştır. Sonuçta bu çalışmaların ve yapılan deneylerin sonuçlan incelenmiş ve gerekli tedbirler önerilmiştir. Maliyet düşürme işleminin hedefleri düşük maliyetli teknolojiler geliştirmek ve verimli çalışmalarla kalite/maliyet oranını arttırmak ve fabrikadaki malzeme zaiyatını düşürmektir. Bu amaçla, beton, donatı, öngerilim ve işçilik maliyetlerini düşürmek için birçok çalışma ve deney gerçekleştirilmiştir. Ayrıca proje bölümünün maliyet düşürme çalışmalarına yapabilecekleri katkılarda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREFABRICATION PLANT MANAGEMENT AND COST REDUCTION ANALYSIS Gök, Murat Serdar M. S., Department of Civil Engineering Supervisor : Asst.Prof.Dr. Metin Ankan September 1998, 131 pages The precast concrete industry is an important part of construction sector, and it is expected that use of precast concrete at the construction site will grow continuously. However, the precasting business is not very profitable because of severe competition between precasters. The only possibility to increase profit margin and market share of a company is to reduce costs This is not possible with old fashioned traditional production systems used in prefabrication plants. It can be achieved by good planning and scheduling, good organization, innovation, continuous and proper controlling and new construction systems used in precasting plants. This thesis examines the prefabrication and management of a prefabrication plant and analyses cost reduction processes. In order to perform such an analysis, first the concept of prefabrication is fully explained. Then, the advantages and iiidisadvantages of prefabrication, problems encountered in prefabrication and general principles of prefabrication are described. After that, prefabrication plant characteristics and criteria for a good plant selection and layout are discussed. Then, the concept of plant management and different stages of plant management and the effects of plant management on the cost of a project are determined. Next, the cost systems and cost reduction process are analyzed as a general concept. Afterwards, specific process for reduction in material and labor cost with reference to real case studies are explained. Finally, the results of these studies are analyzed and the necessary precautions are suggested. The targets of a cost reduction process are to develop low cost technology, to increase the quality/cost ratio with more effectiveness and high productivity in plant and to decrease loss of material. For this reason, many experiments and studies are performed for reduction in concrete cost, reinforcement cost, prestressing cost and labor cost. Moreover, the contribution of design departments to cost reduction is also analyzed.