Çukurova anonim halk edebiyatı ve âşık edebiyatında sözlü tarih
Çukurova anonymous folk literatureandashi̇k literature in oral history(Adana-Osmani̇ye)
  1. Tez No: 370855
  2. Yazar: ESRA ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN ARTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlü tarih, halk edebiyatı, halk bilimi, Oral history, folk literatüre, folklore
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 465
Özet
Sözlü tarih, halkı derinden etkileyen ve resmi tarihin araştırma alanı dışında kalan olay ya da kesitleri ele almaktadır. Sözlü tarihin yararlandığı pek çok kaynak vardır. Sözlü tarih kaynaklarından birini de folklorik metinler oluşturmaktadır. Çünkü tarihi olaylarla edebi metinler arasında çok eski dönemlerden beri bir etkileşim süreci söz konusu olmuştur. Tarihi olay ve olguların daha iyi anlaşılabilmesi açısından edebi ürünlerin incelenmesi gerekmektedir. Bu düşünce doğrultusunda çalışmamızda sözlü tarihle bağlantılı olduğu düşünülen Çukurova yöresine ait âşık destanları, ağıtlar ve türküler tespit edilerek sözlü tarih kapsamında incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde araştırma konusunun sınırları, amacı ve yöntemi hakkında bilgi verildikten sonra yörenin coğrafi, tarihi, ekonomik ve sosyo-kültürel özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde sözlü tarih kavramı ve bu kavramın halk edebiyatıyla olan ilişkisi incelenmiştir. Üçüncü bölümde tespit edilen âşık destanlarının, ağıtların ve türkülerin Çukurova yöresindeki sosyal yaşamla ilgisi ve bu metinlerin yaratılması sürecinde etkili olan toplumsal olaylar açıklanmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde içerik özellikleri olarak tarihi-toplumsal olaylar ve kişiler açısından ele alınmıştır. Ayrıca sözlü tarihle bağlantılı âşık destanları, ağıtlar ve türküler dörtlük sayısı, ölçü, durak, kafiye gibi biçim özellikleri bakımından da değerlendirilmeye çalışılmıştır. Beşinci bölümde ise incelenen âşık destanı, ağıt ve türkü metinlerine yer verilmiştir. Bu çalışmada sözlü tarihin kaynaklarından olan Çukurova yöresine ait folklor metinlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sözlü tarih-folklor ilişkisinin anlaşılması açısından Çukurova örneği anlaşılmaya ve daha sonra bu konuda yapılabilecek çalışmalara örnek bir araştırma yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Oral history deals deeply affectingpublicandofficialhistoryresearch areasoutsideeventorsections.Oralhistoryhasmanyresources. One of the oral resources constitude folkloric texts. Because there has been interaction between the historical events and literary text since ancient times. In this study,thought to be linkedto oral historyoftheÇukurova regionminstrel legends, laments and folk songs determined and have been studied. In the first part of the study ,after being given information about the boundries of research subjects,purpose and methods , region'sgeographical, historical,economic and socio-cultural characteristics havetried to express. In the second part,the concept oforal historyandfolk literatüreon the relationship betweentheseconceptswere investigated. In the third part, have been tried to explaindetected minstrel legends,laments and folksongs relations in the social life of Çukurova region which is effective duringthe creation ofthese textssocial phenomena. In the fourth part ascontent characteristics historical- socialevents,time, space, are discussedin terms of people. Alsolinked tooral history has been studiedin terms offeaturessuch as,format, minstrel legends, laments andfolksongsversenumber, size, stop, rhyme.In the fifth chapterexaminedepic,lamentand songtextsare included. In this study,oral historysourcesof Çukurova region, which was aimed to investigatethe folkloretexts. In terms ofunderstanding the relationship between oral history-folklore Çukurova is tried to be understood and thenhas been studiedto be examplefor the studies onthis subject samplethesis.