Repetitions as communication strategies used by Turkish adult EFL learners: A cross-sectional study
Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen yetişkin Türk öğrenciler tarafından kullanılan iletişim izlemleri olarak tekrarlar: Bir kesitsel çalışma
  1. Tez No: 370856
  2. Yazar: NEBAHAT BADEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aradil, İletişim İzlemleri, Tekrarlar, Maruz Kalma, Interlanguge, Communication Strategies, Repetitions, Exposure
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İletişim izlemleri ikinci dil öğrencilerinin Aradil sistemlerindeki konuşmaları boyunca bir sorunla karşılaştıklarında başvurdukları başa çıkma izlemleridir. Aradil birinci dil ve ikinci dil kurallarının fosilleşmesini içerir. Bu fosilleşmenin bir sonucu olarak, dil öğrenicisi ana dili ve hedef dilden farklı olarak kendi yapıları ve kuralları olan farklı bir sistem geliştirir. İkinci dil öğrenicileri tarafından üretilen ifadeler hatalı olma potansiyeline sahip olduğundan, bu öğreniciler hatalarını telafi etmek için iletişim izlemlerinden yarar sağlarlar. Bu kavram geçtiğimiz kırk yıldır ikinci dil edinimi araştırmalarında birçok araştırmacının dikkatini çekmiştir. Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı'nda yabancı dil olarak İngilizce öğrenen 48 Türk öğrencinin sözlü anlatımlarındaki iletişim izlemleri olarak tekrarların kullanımındaki İngilizce'ye maruz kalma süresinin etkilerini incelemeyi amaçlayan bir tanımlayıcı çalışma olarak tasarlanmıştır. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflardan 12'şer öğrenci tekrarlarının, iletişim izlemleri olarak, üniversite eğitimleri boyunca hedef dile maruz kalma miktarları tarafından etkilenip etkilenmediğini incelemek için rast gele seçme yöntemiyle belirlenmiştir. Kesitsel analizden yararlanarak, bu çalışma bu sınıflar arasındaki tekrarların tipleri ve formları arasındaki aşamalı farklılıkları açığa çıkarmıştır. Bu çalışmanın bulguları katılımcıların sözlü anlatımlarında iletişim kopuklukları boyunca iletişim izlemleri olarak tekrarlara başvurduklarını göstermektedir. Sınıf dikkate alınmaksızın, bütün katılımcılar zaman kazanmak için seslendirilmiş dolgu ve önceki hatalı ifadelerini ve telaffuzlarını düzeltmeye teşebbüs etmek, bir açıklama yapmak ve konuşmanın bir bölümünü vurgulamak için öz-tamir kullanmaktadırlar. Bu sonuçlar, bu çalışma için düzenlenen bir pilot çalışma tarafından da desteklenmektedir. Sonuçların bazı kısımlarının önemli görünmesine rağmen; çalışma, yalnızca maruz kalmanın sınıflar arasında seslendirilmiş dolgu ya da öz-tamir olarak tekrarların kullanımı üzerinde sistematik bir etkisinin olmadığını açığa çıkarmaktadır. Ek olarak, yalnızca maruz kalma tekrarların kelime sınıfları ya da kelime seviyesinde, grup seviyesinde ya da cümle seviyesinde şeklindeki tipleri üzerinde bir etkiye sahip değildir. Bu çalışmanın bulguları iletişim izlemleri olarak tekrarların kullanımında maruz kalmanın etkilerine gönderme yaparak okul ya da üniversite seviyesinde yabancı dil olarak İngilizce öğretimine önemli yansımalara sahiptir.
Özet (Çeviri)
Communication strategies (CSs) are coping strategies that second language learners resort to when they face a problem during their speech in their Interlanguage (IL) system. IL includes the fossilization of first language (L1) and second language (L2) rules. As a result of this fossilization, language learners develop a different system with its own structures and rules apart from their native (NL) and the target languages (TL). Since the utterances produced by second language learners have the potential to be erroneous, these learners make use of CSs to compensate for their mistakes. This notion has attracted many researchers in second language acquisition (SLA) research for the past four decades. This study was designed as a descriptive study aiming to investigate the effects of the duration of exposure to TL on the usage of repetitions as CSs in the oral narratives of 48 Turkish learners of English in the English Language Teaching (ELT) Department of Çukurova University. Twelve students from each first, second, third and fourth year were randomly selected to investigate whether their usage of repetitions as CSs got affected by their amount of exposure to TL during their university education. Making use of cross-sectional analysis, this study revealed gradual differences among types and forms of repetitions across these groups. The findings of this study show that participants resort to repetitions as CSs during communication breakdowns in their oral narratives. Regardless of the year, all the participants used vocalized fillers to gain time and self-repairs to attempt to correct their previous erroneous utterance and pronunciation, to make an explanation and to emphasize a part of speech. These results are also supported by the pilot study which was conducted for this study. The study reveals that there is no systematic effect of sole exposure on the usage of repetitions either as vocalized fillers or self-repairs across groups even though some parts of the results seem to be significant. In addition, exposure by itself has no effect on the repetitions' word classes or types as word-level, grouplevel or sentence-level. The findings of this study have important implications for teaching English as a foreign language in schools or at university level making a reference to the effects of exposure on the usage of repetitions as communication strategies.