The effects of reading test-taking strategies on students' English reading achievement
Okuma testi yanıtlama stratejilerinin öğrencilerin İngilizce okuma başarılarına etkisi
- Tez No: 370860
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEN TÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Test yanıtlama stratejileri, strateji eğitimi, okuma testi, hazırlık sınıfı, Test taking strategies, strategy training, reading tests, preparatory class
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma, üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerine verilen okuma testi yanıtlama stratejileri eğitiminin öğrencilerin İngilizce okuma testlerindeki performanslarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Kayseri Erciyes Üniversitesinin farklı bölümlerini kazanmış, yabancı dil olarak İngilizce eğitimi alan 90 hazırlık sınıfı öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın başlangıcında, başlangıç seviyesindeki 250 öğrenciye, okuma testi yanıtlama stratejileri farkındalığını ölçmek ve ne sıklıkla bu stratejileri kullandıklarını tespit etmek amacıyla anket uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS 16.0 bilgisayar programı betimsel olarak incelenmiştir. Anket sonuçlarına göre ortalamanın altında kalan 119 öğrenci içerisinden rastgele seçilen 30 öğrenci birinci grup olarak belirlenmiş ve altı hafta boyunca okuma testi yanıtlama stratejileri üzerine eğitim verilmiştir. Aynı şekilde rastgele seçilen 30 öğrenci ise sadece konu başlıklarından haberdar edilerek internet üzerinden bireysel çalışmaları sağlanmıştır. Rastgele seçilen 30 kişilik son grup ise hiçbir eğitim ya da yönlendirme almamıştır. Öğrencilere verilen strateji eğitiminin, okuma test puanlarına etkilerini araştırmak amacıyla öğrencilerin test sonuçları karşılaştırılmıştır. Ayrıca öğrencilerle yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve bu görüşmeler içerik çözümlemesi yöntemiyle incelenmiştir. Bulgulardan elde edilen sonuçlar şunlardır: 1) öğrencilerin yarısına yakını öğrenme stratejileri hakkında yeterli bilgiye sahip değillerdir; 2) öğrencilerin test çözme strateji farkındalıkları ile test başarıları paralellik göstermektedir; 3) yüz yüze strateji eğitimi alan öğrencilerin okuma testi başarılarının, hiçbir strateji eğitimine tabi tutulmayan öğrencilerin aynı testteki başarılarından yüksek olduğu saptanmıştır; 4) strateji eğitimine dâhil edilmeyen ancak bireysel çalışmaya yönlendirilen öğrencilerin okuma testi başarılarının da, hiçbir strateji eğitimine tabi tutulmayan öğrencilerin okuma testi başarısından yüksek olduğu saptanmıştır; 5) yüz yüze strateji eğitimi alan öğrencilerin okuma testi başarılarının bireysel çalışmalara yönlendirilen öğrencilerin okuma testi başarılarından yüksek olduğu saptanmıştır; 6) okuma testi strateji eğitiminden sonra yapılan görüşmelerde, öğrencilerin okuma testlerinde en çok zorladıkları stratejilerin, kelime anlamlarının bağlamdan tahmin edilmesi ve çıkarımda yapma olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin en kolay bulduğu ve en rahat uygulayabildiğini ifade ettiği stratejiler ise; soru türünün tespit edilmesi, ana fikrin bulunması, detaylı ve yüzeysel okuma olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular ışığında, üniversite hazırlık sınıflarında okuma testi strateji eğitiminin mevcut ders programına dâhil edilmesinin yararları vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of reading test taking strategy training on university preparatory class students' performance in English reading tests. The study was conducted with 90 preparatory class students in 2013/2014 academic year at Erciyes University School of Foreign Languages. At the beginning of the study, 250 beginner level students were given questionnaire, which was designed to find out the students' awareness of reading test taking strategies. The data collected form questionnaire was analysed descriptively using SPSS 16.0 computer program. According to the questionnaire results, 119 students were below the mean score. Among these 119 students, 30 students were chosen randomly as Group 1 (Face to Face Training Group) and were given test taking strategy training for six weeks. Another 30 students were also chosen randomly as Group 2 (Online Self-training Group) and were just informed about the topics and directed to study on their own. Group 3 (Control Group) consisting of 30 randomly selected students were given neither instruction nor training. With the aim of analysing the impact of strategy training, students' test results were compared. Moreover, face to face semi-structured interviews were held with 30 students and these interviews were analysed through content analysis. The following results have been obtained from the data: 1) nearly half of the students were not well informed about the learning strategies; 2) students' awareness of test taking strategies are in parallel with their test performance; 3) the test performance of Face to Face Training Group were found to be higher than the performance of Control Group; 4) reading test performance of self-training group, who were excluded from the training program but directed to study personally, were detected to be higher than the Control Group as well; 5) Face to Face Training Group had better scores than the self training group in the same reading test; 6) at the end of the strategy training program, semi-structured interviews carried out with Face to Face Training Group indicated that students had difficulty in guessing the meaning from the context and drawing inference while detecting the question types, finding the main idea, skimming and scanning were reported to be useful and practical by the students. In the light of the findings of this research, the benefits of inserting reading test taking strategies into the regular curriculum at preparatory classes were emphasized.