İngilizce okuma öğretiminde örgütleme stratejilerinin erişiye ve tutuma etkisi
The effects of organizational strategies on progress and attitude in teaching reading in English
  1. Tez No: 217553
  2. Yazar: KAMER YARDIMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütleme stratejisi, tablolama, şematize etme, zihin haritaları, erişi, tutum, Organizational strategies, forming tables, diagraming, mind maps, progress, attitude
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada, İngilizce öğretiminde geliştirilmesi hedeflenen dört ana beceriden biri olanokuma becerisinde örgütleme stratejilerinin deneklerin erişisine ve tutumlarına etkisiaraştırılmıştır. İngilizce dersinde örgütleme stratejilerini odağa alan anlayışla ders yapılandeney grubuyla, geleneksel yolla eğitim yapılan kontrol grubunun erişi ve tutum puanlarıarasında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir.Bu çalışmanın deneklerini, Başkent Üniversitesi, İngilizce Hazırlık Bölümü, ENG 161-01ve ENG 119-02 kodlu İngilizce dersini alan 1. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Deneklerindeney ve kontrol grubuna atanmaları seçkisiz yolla gerçekleşmiştir.Başarı testi, uzman görüşü alınarak hazırlanmıştır. Madde sayısı az olduğu için güvenirlikanalizi yapılmadan uzman görüşü alınarak başarı testine son hali verilmiştir. Tutum ölçeği,araştırma öncesinde uygulanarak güvenirlik düzeyi 0,91 olarak belirlenmiştir.Bu çalışma süresince, tablolamaya ve şematize etmeye uygun toplam sekiz farklı özgünokuma parçası verilmiştir. Ayrıca alıştırma çeşitliliğini sağlamak için, çoktan seçmelisorulara, Doğru/Yanlış sorularına ve açık uçlu sorulara da yer verilmiştir.Araştırmadan sonuçları aşağıdadır;1. Deney grubunun ön-son test ortalama puanları arasında anlamlı bir fark bulunduğundan,örgütleme stratejilerini uygulandığı İngilizce okuma dersleri, deney grubunun erişisiniolumlu yönde etkilemiştir.2. Kontrol grubunun ön test ve son test ortalama puanları arasında anlamlı bir farkbulunmadığından, geleneksel yolla yapılan İngilizce okuma dersleri, kontrol grubununerişisini etkilememiştir.3. Deney ve kontrol grubunun erişi ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunduğundan,örgütleme stratejilerinin uygulandığı İngilizce okuma dersleri deney grubundakiöğrencilerin erişisine olumlu yönde etki etmiştir.4. Deney grubunun ön-son tutum ortalama puanları arasında anlamlı bir farkbulunduğundan, bu gruptaki deneklerin İngilizce okuma becerisine karşı tutumlarındaolumlu yönde değişiklik olmuştur.5. Kontrol grubunun ön tutum ve son tutum ortalama puanları arasında anlamlı bir farkbulunmadığından, bu gruptaki deneklerin İngilizce okuma becerisine karşı tutumlarındadeğişiklik olmamıştır.6. Deney ve kontrol grubunun tutum farkları farkı arasında anlamlı bir fark bulunduğundan,örgütleme stratejilerinin uygulandığı İngilizce okuma dersleri, deney grubundaki deneklerinİngilizce okuma becerisine karşı olumlu bir tutum geliştirmelerini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of organizational strategies on the subjects? progress and attitude interms of the reading skill, one of the four skills aimed to be improved in the Englishlanguage acqusition has been experimented. It has been found out that there is a significantdifference between the progress and attitude points of the experimental group and thecontrol group.The first-year students taking the ENG 161-01 and ENG 119-02 English courses, which areoffered by the English Language School of Başkent University, have been the subjects ofthis study. All the subjects both in the experiment and control group have been randomlyselected.The achievement test has been prepared and finalized under the supervision and inguidance of experts. The reliability hasn?t been tested due to the insufficient number ofitems in the test. The reliability of the attitude scale test, which had been piloted before theresearch was found 0,91.Throughout this study, 8 authentic English reading texts, which lend themselves to formtables and mind mapping have been given to the subjects in the experiment group. Toachieve variety in exercise types, not only multiple choice questions, but also open endedquestions and True/False statements have been used.The results are as follows;1. Since there is a significant difference between the means of pre-post test points,organizational strategies-based reading lessons have proved to improve the progress of thesubjects in the experimental group.2. Since there is no significant difference between the means of pre-post test points,traditonal reading lessons have proved not to improve the progress of the subjects in thecontrol group.3. Since there is a significant difference between the progress scores of the experimentaland the control group, it is concluded that organizational strategies-based reading lessonshave had a positive effect on the progress scores of the experimental group.4. Since there is a significant difference between the means of pre and post attitude scaletest points, organizational strategies-based reading lessons have helped the subjects in theexperimental group develop a positive attitude towards the reading skills in English.5. Since there is no significant difference between the means of pre and post attitude scaletest points, traditonal reading lessons haven?t helped the subjects in the experimental groupdevelop a positive attitude towards the reading skills in English.6. Since there is a significant difference between the attitude scale test scores of theexperimental and the control group, organizational strategies-based reading lessons havehelped the subjects in the experimental group develop a positive attitude towards thereading skills in English.