İlkokul birinci sınıf öğretim programına yönelik öğretmen ve veli görüşlerinin incelenmesi
Analyzing teachers' and parents' vievs about elementary school first grade curriculum
  1. Tez No: 370861
  2. Yazar: BÜLENT AKÇA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEMET KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim ve öğretim, ilkokul birinci sınıf öğretim programı, okuma yazma öğretimi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırma Adana ili merkez ilçelerindeki okullarda görev yapan ilkokul birinci sınıf öğretmenlerinin ve bu okullarda öğrenim gören birinci sınıf öğrencilerin velilerinin, ilkokul birinci sınıf öğretim programına yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Betimsel olarak modellenen araştırmada, hem nicel hem de nitel tekniklerin birlikte kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Nicel kısımda anket, nitel kısımda ise görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma anket ve görüşme yapılan iki farklı çalışma grubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın anket uygulanan çalışma grubunu, farklı sosyo ekonomik düzeydeki okullarda görev yapan 265 ilkokul birinci sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Görüşme yapılan çalışma grubu ise yine farklı sosyo ekonomik düzeydeki okullarda görev yapan 14 ilkokul birinci sınıf öğretmeni ile, 14 birinci sınıf öğrenci velisinden oluşmaktadır. Anketten elde edilen veriler bilgisayarda“SPSS for windows ver:17.0”programında çözümlenmiş, yüzde ve frekans değerleri incelenmiştir. Nitel veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Bulgular araştırmanın amaçlarına uygun olarak tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma sonucunda öğretmenlerin, 60-66 aylık çocukların ilkokul birinci sınıfa alınmasına çoğunlukla katılmadığı, programın amaçlarının 60 aylık öğrencilerin seviyelerine kesinlikle uygun olmadığı görüşünde oldukları görülmüştür. Öğretmenler programın amaçlarını kısmen birbiriyle tutarlı bulmaktadır. Öğretmenler programın amaçlarını ulaşılabilir düzeyde bulmuşlar ancak sınıf ortamında 60, 66, 72 ay ve üzeri öğrencilerin birlikte bulunmasının amaçlara ulaşmayı zorlaştırdığını belirtmişlerdir. Öğretmenler okuma yazma öğretiminin el yazısı ile yapılmasına rağmen ders kitaplarındaki metinlerin dik temel harflerle yazılmış olmasının sorun oluşturduğu görüşündedirler. Araştırma sonuçları paralelinde 60-66 aylık çocukların öncelikle okul öncesi eğitime yönlendirilmelerine ve programın amaç, içerik, etkinlik, değerlendirme ve düzeye uygunluk açısından yeniden gözden geçirilmesine yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to determine the views of the elementary school first grade teachers, who works in the schools of Adana's central districts, and the parents of the first grade students, who are educated in these schools, about the curriculum of the first grade of elementary school. In the research which was modelled as descriptive, mixed method, in which both quantitative and qualitative techniques are used together, was used. In the quantitative part the survey and in the qualitative part the interview technique was used. The research was done on the two different groups with whom survey and interview were done. The workgroup which is surveyed is consisted of 265 first grade teachers who work in schools in different socio-economic leves. On the other hand the workgroup on which interview was made, consisted of 14 parents of first grade students and 14 first grade teachers who work in schools in different socio-economic leves. The data obtained in the survey have been analyzed in the program“SPSS for windows ver:17.0”, percent age and frequency values were examined. Qualitative datas were analyzed as descriptive. The findings are presented as charts for purposes of research. In the result of the research, it was seen that the teachers mostly don't join to the opinion that the pupils 60-66 months start to school, they are at the opinion that the purpose of the program is not suitable for the level of 60-month students. Teachers found the aims of the program partly consistent with each other. Teachers found the purpose of the program at an accessible level. But the teachers pointed out that being together in the same class of students who are 60-66-72 and higher months makes difficult to access the aims. Although, teaching of reading and writing has been doing by handwriting, teachers are in the opinion that writing vertical basic letters of the texts in the course boks create problem. According to the research results, advices are given that the children who are 60-66 months should be guided to pre-school education and the program should be reviewed in terms of aim, content, efficiency, valuation and conformity to the level. Keywords : Education and training, first grade curriculum, teaching writing and reading.