Bilgisayar destekli animasyonla öğretim yönteminin fen bilgisi öğretmenliği fizik 4 (modern fizik) dersi ile ortaöğretim 11.sınıf modern fizik dersindeki akademik başarıya etkisi
Animations effects in computer assisted instruction on academic success for students of science teaching i̇n physics 4 (modern physics) course and eleventh grades in modern physics course
- Tez No: 370869
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ EMRAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli eğitim, bilgisayar destekli öğretim, bilgisayar animasyonları, modern fizik (kuantum), Computer assisted education, computer assisted ınstruction, computer animations, modern physics (quantum)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma ortaöğretim önbirinci sınıf ve üniversite ikinci sınıf fen bilgisi öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin“modern fizik (Kuantum)”dersi öğretiminde, bilgisayar destekli öğretim yöntemlerinden animasyonların akademik başarıya etkisini sınamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma Adana ilinde toplam 152 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verilerini toplamak için 2013-2014 öğretim yılı ikinci döneminde, bir çalışma yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, ortaöğretim onbirinci Sınıf ve üniversite ikinci sınıf fen bilgisi öğretmenliğinde modern fizik (kuantum) dersinin beş ünitesi ile ilgili kazanımlar doğrultusunda, bir yüksek lisans tezinden alınan modern fizik akademik başarı testi, deneysel işlem öncesinde öntest, deneysel işlem sonrasında sontest olarak kullanılmıştır. Araştırmada üç deney ve üç kontrol grubu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; bilgisayar destekli öğretim yöntemlerinden animasyonların, öğrencilerin akademik başarılarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Animasyon kullanımı öğrencilere öğretilmek istenen özellikle fizik konularında çoğunlukla karşılaştığımız soyut olayları somutlaştırma ve zihinde canlandırma güçlüklerini ortadan kaldırılabilmektedir. Böylece öğrenciler için zengin bir öğrenme ortamı yaratmak mümkün olabilmektedir ve bu öğrencilerin akademik başarılarını artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to find out the effects of animations in computer-assisted instruction on academic success when teaching“modern physics (Quantum)”for the eleventh grades in secondary education and second-class university students studying science teaching. The research sample consisted 152 students in the province Adana. Research to gather the data was conducted in the second period 2013-2014 academic year. The data collection tools were taken from a master's thesis in line with the modern physics (quantum) course with five units in accordance with the related gains in the 11th grade secondary education and second-class university students studying science teaching modern physics lesson and consisted physics academic success test, pre-test previous to the experimental phase and a post-test following this phase. The tests were given to three control groups and three experimental groups. The result of the study reveals positive correlations between animations and students' academic success. Use of animations embody teaching of students especially in the fields of physics that we often encounter abstract events in it and animations can be overcome difficulties in the mind. Thus, creating a rich learning environment is possible for students that consequently increase students academic achievements.