Hükümlülerde dini yaşayış: Psikolojik bir yaklaşım (Mersin örneği)
Religious life in convicts: A psychological approach (Mersin sample)
- Tez No: 370870
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYIKLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Suç, Cezaevi, Hükümlüler, Religion, Religiosity, Crime, Prison, Convicts
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Din ve suç kavramlarının her ikisi de sosyal bilimlerin başlangıcından itibaren sosyal bilimciler tarafından pek çok farklı bakış açısıyla çalışılan eski ve önemli kavramlardır. Bununla birlikte, batı ülkelerinde uzun bir süredir din ve dindarlık ile suç ilişkisi sosyal bilimcilerin dikkatini çekmektedir. Bu çerçevede dindarlığın suç davranışını engelleyip engellemediği cevap aranan en önemli sorudur. Ayrıca, suç işleyenlerin dindarlık açısından nasıl bir görünüm sergiledikleri de merak edilen konular arasında yer almaktadır. Batı ülkelerinde bu konuda yapılan çalışmalar farklı sonuçlar bulmuşlarsa da günümüzde genel konsensüs dindarlıkla suç arasında negatif bir ilişki olduğu şeklindedir. Ülkemizde ise suç ve din ilişkisi konusunda az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada suç işleyenlerin dindarlık açısından nasıl bir görünüm sergiledikleri incelenmiştir. Araştırma Mersin E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda farklı suçlardan hükümlü 180 kişi üzerinde yürütülmüştür. Sonuç olarak hükümlülerin dindarlık düzeylerinin; suç tiplerine göre, yaşlarına göre, medeni durumlarına göre, hüküm sürelerine göre, daha önce hüküm alıp almadıklarına göre, öznel dindarlık algılarına göre, ailelerinin dindarlık düzeylerine göre ve arkadaşlarının dindarlık düzeylerine göre farklılaştığı bulgulamıştır. Bulgular ilgili kuramlar ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Both religion and crime are old and important concepts that was working with many different perspectives from the beginning of the social sciences by social scientists. However, relationship of religion and religiosity and crime are attracting the attention of social scientists in western countries for a long time. In this context, the most important questions is that of religiosity inhibit crime. Also, the religiosity of criminals is one of the issues to be curious. The studies on this subject have found different results in western countries, however a general consensus today is that there is a negative relationship between crime and religiosity. There are few studies about the relationship between crime and religion in our country. Therefore, in this study religiosity of criminals is investigated. Research was conducted on 180 people convicted of various crimes in Mersin E Type Closed and Open Prison. The results Show that the level of religiosity of the convicts differs according to their type of crime, age, marital status, penal time, recidivism, subjective religiosity, families religiosity and peer religiosity. Results were discussed in light of relevant theories.