Ortaokullarda okutulan seçmeli derslerin seçiminde velilerin göz önünde bulundurduğu kriterlerin incelenmesi
Examination of criterion that parents consider for selecting elective courses in middle school
- Tez No: 370886
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRSEL AYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Seçmeli dersler, ortaokul, öğretim programı, ders programı program değerlendirme, elective courses, secondary school, curriculum, courses, program evaluations
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma ortaokullarda okutulan derslerin seçiminde velilerin göz önünde bulundurduğu kriterlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma Tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın amacına uygun olarak velilerin, seçmeli derslerin amaçları, içeriği, öğrenme öğretme süreçleri ve değerlendirme süreçleri ve seçimine ilişkin görüşleri ile seçmeli dersler programı uygulamalarına ilişkin genel görüşleri alınmıştır. Araştırmanın evreni 2012-2013 Öğretim yılında Diyarbakır ili merkez ilçelerinde (Yenişehir, Bağlar, Sur ve Kayapınar) ortaokul 5.sınıf öğrenci velileri oluşturmaktadır. Araştırmaya 400 öğrenci velisi katılmıştır. Bu araştırmada kullanılan anket formu araştırmacı tarafından bu alandaki literatür taranarak uzman görüşlerine başvurularak hazırlanmıştır. Anket formu iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde kişisel bilgilere ilişkin sorular, ikinci bölümde seçmeli derslerin seçimine ilişkin sorular yer almıştır. Araştırma sonucunda velilerin seçmeli ders seçiminde öğrencinin ilgi ve yeteneklerinden ziyade okulun fiziksel şartlarını göz önüne aldığı belirlenmiştir. Genel olarak seçmeli derslerin öğrenciler için gerekli ve yararlı olduğu ifade edilmiştir. Buna karşılık velilerin öğrencilerin seçmeli derslerinin verimli yürütülmesini istedikleri belirlenmiştir. Ayrıca seçmeli dersin branş öğretmenin olmaması öğrenci velilerini kaygılandırdığı belirlenmiştir. Fiziksel şartların yetersizliği nedeniyle okul yönetimi velileri başka ders seçmek için tavsiyelerde bulunduğu sonucuna varılmıştır. Yapılan çalışma neticesinde öğrenci cinsiyetinin ders seçiminde etkili olmadığı saptanmıştır. Seçmeli dersler programında yenileşme ve gelişme çalışmalarına ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to examine the criteria that parents consider while they are electing courses for their children in middle school. This is a survey study. Parents' perceptions on purposes, content; teaching, evulation, selection processes of elective courses and parents' general perception on elective courses were asked. Universe of study defined as parents of middle school fifth grade students who were living in centrum of Diyarbakır during 2012-2013 education year. Four hundred parents participated the study. Data collected through questionnaires. Investigater developed the questionnaire. Investigater provided expert evaluation for questionnaire to establish content validity. Questionnaire contains two parts. First part asks demographic information and second part is about selection process of elective courses. Findings revealed that rather then students' interests and abilities parents consider physical conditions of school while selecting elective courses. Parents emphasized the importance of elective courses. They believed that elective courses are useful and neccesary for their children's dvelopment. Parents demanded improvement in effectivenes of the courses. Parents critized the fact that elective course were not taught by it's own branch teacher. Findings also exhibited that school administration demand parents to alter their choice of elective cource because of physical inadequencies of school. Gender did not show up as a factor for elective course selection. Elective course applications need improvement.