The effects of extensive reading on self-regulated learning strategies of Turkish adult EFL learners
Ders dışı okuma aktivitelerinin yetişkin dil öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme stratejileri üzerine etkisi
  1. Tez No: 370887
  2. Yazar: MELİKE KARAÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders dışı okuma, öz düzenlemeli öğrenme stratejileri, Extensive reading, self-regulated learning
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Öz düzenlemeli öğrenme stratejileri bireyin kişisel ve profesyonel gelişimleri için önemlidir. Bu stratejilerin eğitimsel öneminin son yıllarda literatürde oldukça farkına varılmıştır. Ancak bu stratejileri geliştirmeye yönelik, yabancı dil olarak İngiliz eğitimi bağlamında yeterince araştırma yapılmamıştır. Bu durumdan yola çıkarak bu çalışma ders dışı okuma aktivitelerinin yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk yetişkin öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenme stratejileri üzerine etkisini bulmayı amaçlamaktadır. Dört ay boyunca süren bu çalışma hem nitel hem de nicel bir çalışmadır. Çalışma Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde hazırlık eğitimi alan öğrencilerinden 35 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın başlangıcında, grubun öz düzenlemeli stratejilerinin farkında olma durumunu görmek için ön anket uygulanmıştır. Ayrıca, 8 öğrenci rastgele seçilip görüşme yapılmıştır. Çalışma sırasında, ders dışı okuma programı uygulanmış ve öğrencilerin ders dışında kendi seviye ve ilgilerine göre kitap okumaları sağlanmıştır. Çalışmanın sonunda öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenme stratejilerinin gelişip gelişmediğini anlamak için aynı anket tekrar uygulanmış ve onlarla tekrar görüşme yapılmıştır. Nitel veriler, betimsel istatistik yoluyla analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ders dışı okuma aktivitelerinin öğrencilerin öz düzenlemeli stratejilerini geliştirdiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Self-regulated learning strategies are important for the individual in terms of personal and professional development. The educational importance of self-regulated learning strategies has been widely recognized in the literature. However, there have not been adequate studies to improve these strategies in English as a foreign language context. Taking this gap as an impetus, this study aimed to explore the effects of extensive reading activities on self-regulated learning strategies of Turkish adult EFL learners. This study is both a qualitative and a quantitative study, which lasted four months. This study was conducted with 35 prep-class students of Karamanoğlu Mehmetbey University who participated in the study voluntarily. The case group was given a questionnaire at the beginning of the study to see their awareness level of self-regulated learning strategies. In addition, students were interviewed before and after the study. During the study, an extensive reading program was implemented and students were encouraged to read books according to their level and interest outside the class. At the end of the study, the same questionnaire was administered and the students were interviewed to see whether there had been an improvement in students' self-regulated learning strategies. The quantitative data were analysed through descriptive statistics. The obtained data revealed that extensive reading activities improved students' self-regulated learning strategies.